Domowy hummus
Przyrządzamy pyszny hummus domowej roboty
240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej
50 g zalewy z ciecierzycy lub 400 g ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą (240 g po odsączeniu).
80 g pasty sezamowej tahini
20 g soku z cytryny
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
Szczypta pieprzu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
natka pietruszki do dekoracji
- Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera lub blendera, następnie dodać kilka łyżek zalewy i zacząć miksować.
- Po chwili dodać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, sól, szczyptę pieprzu, oliwę oraz kmin rzymski.
- Miksując, stopniowo dodawać resztę zalewy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty.
- Podawać z odrobiną oliwy i natką pietruszki
Poziom: łatwy
Czas całkowity: 25 minut
Ilość porcji: 4