Wyświetlanie 1–12 z 18 wyników

Oliwa z oliwek 

Przepyszna oliwa z oliwek to składnik nieoceniony. W tym wypadku jest dokładnie tak, jak głosi powtarzana od pokoleń mądrość: doskonałość tkwi w prostocie. Oliwę tłoczy się ze świeżych oliwek, może stać się wytworną towarzyszką sałat i marynat. Trudno także wskazać przyjemniejszy sposób jedzenia oliwy, niż zanurzanie w niej świeżego pieczywa na śniadanie w słoneczny poranek lub w chwilach relaksu podczas kolacji. 

 

Warto wspomnieć także, że oliwa z oliwek, to wartościowy dodatek również ze względu na jej właściwości zdrowotne. Oprócz tego, że sama zawiera w sobie prawdziwe bogactwo kwasów Omega 3. Również jako dodatek tłuszczowy np. do świeżych warzyw pełni funkcję przyspieszającą wchłanianie witamin do organizmu. Wiele osób stosujących przeróżne diety odchudzające zapomina o tym szczególe, a jest on niezwykle istotny. Aby witaminy były właściwie absorbowane przez ludzki organizm niezbędny jest właśnie tłuszcz. Dlatego bez skrupułów dodawaj łyżkę lub dwie łyżki oliwy do sałatki i nie wahaj się skrapiać nią wyłożonych na talerzu ulubionych warzyw. Skomponuje się idealnie z ogórkami, pomidorami, rzodkiewkami, ogórkami, cukinią, bakłażanem, szparagami, dynią czy kalafiorem.

 

Co więcej, ten cudowny produkt ma także zastosowanie w kosmetyce. Możesz zdecydować się na kupno naturalnych kremów, balsamów i scrubów lub samodzielnie wykonać w domu doskonale peelingi na bazie oliwy z oliwek!

 

Pamiętaj, że najważniejsze, to wybrać oliwę z oliwek z zaufanego źródła. Zwróć uwagę, czy oliwa ta pochodzi z pierwszego tłoczenia, co sprawia, że zachowuje najwyższy poziom odżywczych składników. Również ważne jest czy została wychodowana w uprawie ekologicznej. Dzięki czemu nie tylko jest wolna od toksycznych substancji, ale także jej produkcja pozostała neutralna dla środowiska.

 

Rodzaje oliwy z oliwek

Uznając oliwę za królową wśród tłuszczowych dodatków do dań, w Ecotrendach proponujemy Ci w swojej ofercie aż trzy jej rodzaje: 

 

  • grecką oliwę z oliwek, 
  • hiszpańską oliwę z oliwek  
  • włoską oliwę z oliwek.

 

Każda z nich wyróżnia się wyjątkowym smakiem oraz niepowtarzalnymi właściwościami.

Mimo, że wszystkie oliwy są tłoczone z owoców drzewa oliwkowego, to w dużej mierze smak oliwy zależy od tego, jak bardzo dojrzałe będą owoce oraz na jaką ich odmianę się zdecydujesz. Ogólna zasada jest prosta: im wcześniejsze owoce, tym intensywniejszy smak oliwy. Najintensywniejszy w smaku produkt zostaje więc pozyskany z młodych, nie do końca dojrzałych owoców. Łagodny, delikatny smak dają oliwki dojrzałe. Zapach i smak a także poziom kwaskowatości zależy także od momentu zbioru owoców. Najwyższej jakości oliwy uzyskuję się z owoców zdrowych, nieuszkodzonych, specjalnie wyselekcjonowanych. Pamiętaj, aby sięgać po oliwę extra vergin. Oliwa rafinowana nie zapewni Ci pełni doznań smakowych oraz nie dostarczy bogactwa witamin A, D, E i K, w które obfituje produkt wysokiej jakości.

 

Grecka oliwa z oliwek 

 

Oliwa grecka to najbardziej popularny wybór wśród klientów. Jej smak, barwa i konsystencja są zróżnicowane w zależności od regionu, czasu zbioru oraz odmiany owoców. Oliwy z Grecji bywają ostre, łagodne a nawet… gorzkie. Nie zależy to od jakości wyrobu, więc degustuj oliwę niczym wino. Każda odmiana ma swój bukiet smaku i aromatu. Szukaj swojej ulubionej! Oliwki tak jak jabłka, czy winogrona mają swoje szczepy, więc wybieraj produkty, które na butelce mają informację o tym w jakiej plantacji i z jakiego szczepu pochodzą. Stanowi to gwarancję, że masz do czynienia z produktem oryginalnym, a nie z mieszanką o nieznanym składzie i miejscu produkcji.

 

Najpopularniejsze odmiany oliwy greckiej to: Kalamon z Kalamaty, Koroneika z Peloponezu i Krety, Amfissa z podnóża Delf oraz Skotinas czy Chalkidiki (tę odmianę znamy najlepiej ze słoiczków, zawierających drylowane, nadziewane oliwki cieszące się w Polsce dużym powodzeniem). 

 

Oliwa hiszpańska

 

Andaluzja to region, w którym można spotkać rozległe tereny plantacji drzewek oliwkowych. Dzięki temu Hiszpania sytuuje się w czołówce największych producentów oliwy z oliwek, a produkty z tego kraju znane są na całym świecie. Tutaj również smak i aromat zależą od odmiany owoców, plantacji, szczepu oraz momentu zbioru. Najpopularniejsze odmiany hiszpańskich oliwek to: Picual, Hojiblanca, Cornicabra, Verdial.

Podobnie jak oliwa z Grecji, produkty z Hiszpanii obfitują w witaminy A,D, E, K oraz potas i magnez. Zawiera przeciwutleniacze. Przeciwdziała starzeniu, gdyż obecność substancji o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym wpływa korzystnie na stan skóry suchej i dojrzalej. 

 

Włoska oliwa z oliwek

 

Oliwę z oliwek we Włoszech produkuje się głównie w południowej i centralnej części kraju. W Polsce oliwa włoska to rarytas, ponieważ na sklepowych półkach gości zdecydowanie najrzadziej. Dlatego w Ecotrendach pragniemy dostarczyć Ci ten wspaniały produkt, bo jego smak jest niepowtarzalny! Często wyczuwa się w nim nutę ziołową, co w innych regionach jest spotykane znacznie rzadziej. Włoska oliwa najczęściej pochodzi z regionów: Pugli, Kalabrii, Kampanii, Sycylii czy Toskanii. Rzadziej z Umbrii, choć produkty z tego regionu również prezentują najwyższą jakość.

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping