Pierniki

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 50 g przyprawy korzennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek miodu

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce mąkę z przyprawą korzenną, sodą oczyszczoną i cukrem.
  2. Roztop masło razem z miodem na małym ogniu i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Do ostudzonego masła i miodu dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
  4. Do miski z suchymi składnikami wlej masło z dodatkiem miodu i jajek i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2-3 mm podsypując mąką, a następnie wykrój foremkami pierniczki.
  6. Ułóż pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piec w temperaturze 170-180⁰C przez 10 minut.
  7. Upieczone pierniki studzić na kratce.
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping