Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g przyprawy korzennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 1 kostka masła
- 6 łyżek miodu
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce mąkę z przyprawą korzenną, sodą oczyszczoną i cukrem.
- Roztop masło razem z miodem na małym ogniu i pozostaw do ostygnięcia.
- Do ostudzonego masła i miodu dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
- Do miski z suchymi składnikami wlej masło z dodatkiem miodu i jajek i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2-3 mm podsypując mąką, a następnie wykrój foremkami pierniczki.
- Ułóż pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piec w temperaturze 170-180⁰C przez 10 minut.
- Upieczone pierniki studzić na kratce.