Racuchy z jabłkami

Nie masz pomysłu na sobotnie śniadanie? Spokojnie, właśnie przychodzimy z pomocą. Mamy dla Ciebie przepis na pyszne i puszyste drożdżowe racuchy z jabłkami. To doskonałe danie na rozpoczęcie dnia, uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych.

SKŁADNIKI:

  • 250g mąki – ok 1.5 szklanki,
  • 250ml mleka – ok 1 szklanka ( może być roślinne np. owsiane),
  • 25g drożdży świeżych,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 duże jajko ( w wersji wegańskiej możecie pominąć),
  • 1 łyżka miodu np. lipowy, akacjowy lub dowolny, który lubisz,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 średnie jabłka 
  • olej do smarzenia – doskonale nada się olej kokosowy
  • cukier puder i cynamon do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Podgrzej mleko, tak aby było lekko ciepłe, ale nie gorące!
  2. W szklance zmieszaj ze sobą 80 ml mleka (1/3 szklanki), drożdże,  łyżeczkę cukru i czubatą łyżkę mąki. Odstaw na 15 minut.
  3. Po upływie tego czasu do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj miód, jajko, resztę mleka oraz drożdżową miksturę. Dokladnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jezeli jest za rzadkie dodajcie mąki, jeżeli za gęste –  cukru. Odstawicie na 10 minut.
  4. W tym czasie obierz jabłka i pokrój w kostkę. Następnie po upływie czasu dodaj jabłka do ciasta.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Możesz użyć oleju rzepakowego ale naszym zdaniem racuchy wspaniale smakują w połączeniu z olejem kokosowym, którego użyliśmy do smażenia.
  6. Na nagrzaną patelnie nalewaj ciasto, formując małe placki.
  7. Smaż z obu stron aż do zarumienienia. Usmażone placki odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączył nadmiar tłuszczu.
  8. Racuchy z jabłkami podawaj z cukrem pudrem i cynamonem. Możesz dodatkowo polać miodem.
  9. SMACZNEGO !
Polecamy
Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping