Wyświetlanie 1–12 z 15 wyników

Herbata to jeden z najstarszych napojów świata. Jej właściwości zostały docenione niemal od razu, a historia sięga starożytności. Mimo, że każdy rodzaj herbaty ma pozytywny wpływ na organizm, poszczególne rodzaje zalecane są w konkretnych przypadkach. Zawiera w sobie teinę, która jest łagodniejsza wersją kofeiny. Ma działanie pobudzające i stymulujące układ nerwowy. Dzięki temu zwiększa poprawę koncentracji oraz pomaga pozbyć się uczucia senności. Potrafi jednocześnie pobudzić i odprężyć organizm. Bardzo często po herbatę sięgają osoby, które mają problem z nadciśnieniem i nie chcą ryzykować, że kawa jeszcze bardziej je podniesie. Teina obniża ciśnienie i relaksuje. Kolejnym składnikiem, który zawiera herbata są polifenole, które działają antyoksydacyjnie czyli pomagają w niszczeniu wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie nowotworów. Herbata zawiera minerały takie jak wapń, potas, fluor, magnes, cynk oraz witaminy: A, B1, B2, C, D, E i K. Bardzo ważna w przypadku herbaty jest jakość i odpowiedni sposób parzenia. Ekologiczna herbata liściasta, która zawiera odpowiednie certyfikaty jest gwarantem jakości i smaku.

Właściwości herbaty

Regularne spożywanie herbaty wpływa pozytywnie na stan serca oraz układ krwionośny. Herbata przeciwdziała miażdżycy oraz zawałom mięśnia sercowego. Obniża również zły cholesterol przy jednoczesnym wsparciu układu odpornościowego. Przeciwutleniacze zawarte w herbacie działają przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Herbata z dodatkiem odpowiednich składników może mieć działanie relaksujące, rozgrzewające albo wzmacniające. W okresie jesienno-zimowym może być spożywana z imbirem, cytryną i miodem, a w okresie letnim z sokiem z cytrusów i soku czarnego bzu. Mimo zdrowotnych właściwości i zaleceń lekarzy, herbata powinna być spożywana w odpowiedniej ilości. Nie należy przekraczać 5 filiżanek w ciągu dnia

Herbata czarna

Jej kolebką są Chiny, które do dziś doceniają wszystkie zdrowotne właściwości herbaty czarnej. Zbierana na plantację podlega procesom więdnięcia, podsuszanie, fermentacji oraz finalnego suszenia. Najwyższą jakość mają liście z górnej części krzewu. Im bardziej zmielona jest herbata, tym gorszej jest jakości. Dlatego bardzo ważne jest aby sprawdzać jak wygląda herbata. Najzdrowsze i najbardziej wartościowe będą herbaty sypane. Istnieje odpowiednia klasyfikacja herbat, która oznacza z jakiś liści dana herbata powstała. Prawidłowy proces parzenia czarnej herbaty to zalanie jej wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Można ją parzyć w dzbankach. Sposób przechowywania: szczelnie zamknięty pojemnik trzymany w suchym miejscu. Najlepiej żeby opakowanie było w ciemnym kolorze i nie przepuszczało światła.

Herbata zielona

W zależności od pory zbierania herbaty, ten gatunek może się różnić kolorem naparu, intensywnością smaku lub zapachem. W przeciwieństwie do czarnej herbaty, nie jest poddawana fermentacji, przez co zachowuje niemalże wszystkie cenne substancje. Regularne picie zielonej herbaty wspomaga codzienną pracę organizmu dzięki obecności wielu witamin, aminokwasów, mikroelementów oraz polifenoli. Filiżanka zielonej herbaty wypita przed snem ma właściwości uspokajające i relaksujące. Dzięki katechiną pomaga w procesie odchudzania poprzez hamowanie wchłaniania tłuszczów z pożywienia oraz przyspieszenie trawienia.

Herbata biała

Inaczej nazywana eliksirem młodości, biała herbata jest perełką wśród herbat. Zbierana jest wczesną wiosną kiedy pąki i liście są młode. Zawiera wolne rodniki, które wpływają na opóźnienie się procesu starzenia. Napar zwykle ma blado żółty kolor co jest spowodowane momentem zbioru. Ten gatunek herbaty poprawia odporność poprzez pobudzanie układu immunologicznego. Regularnie popijana poprawia jakość cery.

Herbata czerwona

Czerwona herbata zyskała miano najbardziej aromatycznej z herbat. Ma specyficzny, korzenny smak i aromat, przez co nie ma tak wielu zwolenników jak inne gatunki. Ze względu na największa ilość enzymów i polifenoli, wspomaga skutecznie proces odchudzania. Taniny (rodzaj polifenoli) regulują wydzielanie żółci i przyspieszają trawienie. Jednocześnie czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i działa moczopędnie.

Herbata owocowa

Smak herbaty owocowej to bez wątpienia jeden ze smaków, które większości z nas kojarzą się ze słodkim czasem dzieciństwa. Herbata owocowa jest smaczna i znakomicie gasi pragnienie – dlatego trudno znaleźć kogoś, kto nie piłby jej w życiu choć raz. Wiele osób pije ją regularnie, zastępując nią inne napoje.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping