Miodowe żeberka z pomarańczami

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 4 łyżeczki miodu
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn i tymianek
  • sól
  • pieprz

Miodowe żeberka z pomarańczami – sposób przygotowania:

  1. Żeberka natrzyj solą i pieprzem.
  2. Podziel pomarańczę na pół, następnie z jednej połówki wyciśnij sok, a resztę pokrój w plastry.
  3. Do wyciśniętego soku dodaj oliwę, miód lipowy lub też dowolny inny miód ecotrendy, świeży rozmaryn i tymianek, czosnek a następnie całość wymieszaj i ponownie natrzyj żeberka marynatą.
  4. Przygotowane żeberka wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
  5. Po schłodzeniu umieść żeberka w naczyniu żaroodpornym i ułóż plastry pomarańczy, a następnie dodaj zioła.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180⁰C i piecz żeberka przez 60-80 minut. Przez pierwsze 40 minut piecz żeberka pod przykryciem.
  7. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewaj żeberka wytworzoną marynatą.

Polecamy
Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping