Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 łyżeczki miodu
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn i tymianek
- sól
- pieprz
Miodowe żeberka z pomarańczami – sposób przygotowania:
- Żeberka natrzyj solą i pieprzem.
- Podziel pomarańczę na pół, następnie z jednej połówki wyciśnij sok, a resztę pokrój w plastry.
- Do wyciśniętego soku dodaj oliwę, miód lipowy lub też dowolny inny miód ecotrendy, świeży rozmaryn i tymianek, czosnek a następnie całość wymieszaj i ponownie natrzyj żeberka marynatą.
- Przygotowane żeberka wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
- Po schłodzeniu umieść żeberka w naczyniu żaroodpornym i ułóż plastry pomarańczy, a następnie dodaj zioła.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180⁰C i piecz żeberka przez 60-80 minut. Przez pierwsze 40 minut piecz żeberka pod przykryciem.
- Podczas pieczenia od czasu do czasu polewaj żeberka wytworzoną marynatą.