Szaszłyki z piersi kurczaka:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryczka chili
- oliwa z oliwek
- miód
- 1 limonka
- chleb żytni z mieszanki Ecotrendy
- ziarna sezamu
- kolendra lub pietruszka
Marynata:
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki sosu Teriyaki
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka miodu
Dodatki:
- Ziarna sezamu
- kolendra lub pietruszka
- Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem,
- Kroimy je w kostkę ok. 3 cm,
- Chili drobno siekamy,
- W misce mieszamy składniki marynary. Dodajemy kawałki kurczaka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin,
- Namaczamy patyki do szaszłyków (20-30 min.) żeby nie spaliły się na grillu,
- Przygotowujemy szaszłyki,
- Szaszłyki grillujemy w temperaturze 180-200C. Grillujemy je z każdej strony pilnując żeby się nie przypaliły,
- Szaszłyki układamy na desce lub półmisku. Posypujemy sezamem oraz kolendrą lub natką z pietruszki
- Szaszłyki serwujemy z ryżem, frytkami lub jak w naszym przypadku z chlebem żytnim Ecotrendy