Sernik wegański z orzechów nerkowca

Składniki:

  • Spód:
  • Masa:
  • Owocowa galaretka
    • owoce leśne – 250 gramów
    • agar – 3 łyżeczki
    • syrop z agawy – 1 łyżka

Krok 1

Migdały namaczamy w ciepłej wodzie ok. 20 min. Odsączamy i przesypujemy do miski. Dodajemy wypestkowane daktyle, wiórki kokosa, olej kokosowy oraz sól. Blendujemy na gładką masę.

Krok 2

Formę wykładamy z papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto na dno i ugniatamy. Wkładamy formę do nagrzanego do 160 C piekarnika na 10 min. Wyciągamy i studzimy.

Krok 3

Orzechy nerkowca moczymy kilka godzin w wodzie lub najlepiej całą noc. Odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy syrop z agawy, cukier waniliowy, wyciskany sok z cytryny oraz olej kokosowy. Całość blendujemy na gładki krem.

Krok 4

Krem przekładamy na podpieczony spód.

Krok 5

Owoce przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Blendujemy na gładki mus. Dodajemy syrop z agawy oraz rozpuszczony w odrobinie wody agar i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 6

Owocową masę przekładamy na ciasto i wyrównujemy z wierzchu. Wkładamy na 2-3 h do lodówki. Można również trzymać ciasto w zamrażalniku. Przed podaniem dekorujemy truskawkami.

Odwiedź nas na Facebooku.

Polecamy
Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping