Składniki:
- Spód:
- migdały – 100 gram
- daktyle – 40 gram
- wiórki kokosowe – 20 gram
- olej kokosowy – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- Masa:
- orzechy nerkowca – 400 gram
- olej kokosowy – 3 łyżki
- syrop z agawy – 3 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- cytryna – 1 sztuka
- Owocowa galaretka
- owoce leśne – 250 gram
- agar – 3 łyżeczki
- syrop z agawy – 1 łyżka
Krok 1
Migdały namaczamy w ciepłej wodzie ok. 20 min. Odsączamy i przesypujemy do miski. Dodajemy wypestkowane daktyle, wiórki kokosa, olej kokosowy oraz sól. Blendujemy na gładką masę.
Krok 2
Formę wykładamy z papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto na dno i ugniatamy. Wkładamy formę do nagrzanego do 160 C piekarnika na 10 min. Wyciągamy i studzimy.
Krok 3
Orzechy nerkowca moczymy kilka godzin w wodzie lub najlepiej całą noc. Odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy syrop z agawy, cukier waniliowy, wyciskany sok z cytryny oraz olej kokosowy. Całość blendujemy na gładki krem.
Krok 4
Krem przekładamy na podpieczony spód.
Krok 5
Owoce przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Blendujemy na gładki mus. Dodajemy syrop z agawy oraz rozpuszczony w odrobinie wody agar i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 6
Owocową masę przekładamy na ciasto i wyrównujemy z wierzchu. Wkładamy na 2-3 h do lodówki. Można również trzymać ciasto w zamrażalniku. Przed podaniem dekorujemy truskawkami.
Odwiedź nas na Facebooku.