Wyświetlanie jednego wyniku

Daktyle

Daktyle to owoce palm daktylowych, które rosną w Afryce, Australii, Azji, Kalifornii i Meksyku. Drzewo osiąga ok. 20 metrów wysokości, a owocuje 80 lat. W krajach arabskich daktyle nazywane są „chlebem życia”, a palma tych owoców (Phoenix dactylifera) – „drzewem życia”, ze względów na bogactwo w liczne witaminy i minerały.

Daktylowiec należy do najstarszych roślin uprawnych i na świecie występuje w około 400 odmianach. Słodki smak daktyli sprawia, że mogą z powodzeniem zastąpić typowe słodycze. To często stosowany dodatek do deserów, wypieków oraz potraw orientalnych.

Daktyle występują pod świeżą i suszoną postacią. Te pierwsze posiadają pestkę, natomiast suszone można spotkać najczęściej wydrylowane. Istnieją 3 grupy odmian daktylitwarde, półtwarde i miękkie. Z daktyli miękkich tworzy się chleb daktylowy, natomiast twarde owoce służą głównie, jako składnik mąki, z których wyrabiany jest chleb pustyni.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Daktyle – wartości odżywcze w 100 g:

  • Energia – 1178 kJ/282 kcal
  • Tłuszcze – 0,39 g
  • kwasy nasycone – 0,03 g
  • Węglowodany – 75,03 g
  • w tym cukry – 63,35 g
  • Białko – 2,45 g
  • Błonnik – 8 g
  • Sól – 0,02 g
Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping