Grzanki z pietruszkowym pesto i gotowanym jajkiem to świetna propozycja śniadania.
Składniki na pesto:
pęczek świeżej pietruszki
30 g orzechów laskowych
50 ml oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól, pieprz
do podania: ulubione pieczywo, ugotowane jajko
Sposób wykonania:
- Za pomocą blendera dokładnie zmiksuj orzechy wraz z czosnkiem. Powinny mieć one konsystencję piasku.
- W międzyczasie ugotuj jajko na półmiękko (ok. 4 minuty od zagotowania wody).
- Następnie dodaj przygotowaną pietruszkę, oliwę oraz sól i pieprz wedle uznania. Kontynuuj czynność blendowania do uzyskania formy pasty.
Pokrój ulubione pieczywo na kromki i opiecz je w tosterze. Następnie rozsmaruj pesto na grzankach, a na wierzch połóż przekrojone na pół jajko.
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 2