Grzanki z pietruszkowym pesto i gotowanym jajkiem

Grzanki z pietruszkowym pesto i gotowanym jajkiem to świetna propozycja śniadania.

Składniki na pesto:

pęczek świeżej pietruszki

30 g orzechów laskowych

50 ml oliwy z oliwek

ząbek czosnku

sól, pieprz

do podania: ulubione pieczywo, ugotowane jajko

Sposób wykonania:

  1. Za pomocą blendera dokładnie zmiksuj orzechy wraz z czosnkiem. Powinny mieć one konsystencję piasku. 
  2. W międzyczasie ugotuj jajko na półmiękko (ok. 4 minuty od zagotowania wody).
  3. Następnie dodaj przygotowaną pietruszkę, oliwę oraz sól i pieprz wedle uznania. Kontynuuj czynność blendowania do uzyskania formy pasty. 

 Pokrój ulubione pieczywo na kromki i opiecz je w tosterze. Następnie rozsmaruj pesto na grzankach, a na wierzch połóż przekrojone na pół jajko.

Czas przygotowania: 15 minut    

Poziom trudności: łatwy    

Ilość porcji: 2

Polecamy
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping