Bezglutenowe gofry szpinakowe z serkiem i łososiem

Składniki na gofry:

100 g niepalonej kaszy gryczanej

1 jajko

35 g świeżego szpinaku

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki ulubionych ziół np. mieszanka ziół prowansalskich

sól, pieprz

tłuszcz do nasmarowania gofrownicy np. olej rzepakowy

do podania: serek typu Philadelphia, wędzony łosoś, koperek, świeży szpinak

Sposób wykonania:

  1. Kaszę wypłucz i namocz w zimnej wodzie, odstaw na noc.
  2. Odcedzoną kaszę przełóż do blendera, następnie dodaj jajko, szpinak, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  3. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Na rozgrzaną i nasmarowaną gofrownicę nalewaj kolejne porcje masy gofrowej.
  5. Piecz około 5 minut, do uzyskania chrupkości.
  6. Na lekko ostygniętych gofrach rozsmaruj serek, posyp szpinakiem i ułóż plastry wędzonego łososia. Na koniec posyp odrobiną koperku, szczyptą soli i pieprzu.
  7. Bezglutenowe gofry szpinakowe podawaj ozdobione gałązkami koperku.

Czas przygotowania: 8,5 h (w tym 8 h moczenia kaszy)    

Stopień trudności: łatwy    

Ilość porcji: 2

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping