Składniki na gofry:
100 g niepalonej kaszy gryczanej
1 jajko
35 g świeżego szpinaku
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki ulubionych ziół np. mieszanka ziół prowansalskich
sól, pieprz
tłuszcz do nasmarowania gofrownicy np. olej rzepakowy
do podania: serek typu Philadelphia, wędzony łosoś, koperek, świeży szpinak
Sposób wykonania:
- Kaszę wypłucz i namocz w zimnej wodzie, odstaw na noc.
- Odcedzoną kaszę przełóż do blendera, następnie dodaj jajko, szpinak, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
- Zmiksuj na gładką masę.
- Na rozgrzaną i nasmarowaną gofrownicę nalewaj kolejne porcje masy gofrowej.
- Piecz około 5 minut, do uzyskania chrupkości.
- Na lekko ostygniętych gofrach rozsmaruj serek, posyp szpinakiem i ułóż plastry wędzonego łososia. Na koniec posyp odrobiną koperku, szczyptą soli i pieprzu.
- Bezglutenowe gofry szpinakowe podawaj ozdobione gałązkami koperku.
Czas przygotowania: 8,5 h (w tym 8 h moczenia kaszy)
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 2