Kotlety z kaszy jaglanej i sera żółtego

Kotlety z kaszy jaglanej i sera żółtego – składniki :

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 100g startego żółtego sera
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 jajka
  • sól (wg uznania)
  • pieprz (wg uznania)
  • 1/4 pęczka zielonej pietruszki
  • szczypta majeranku
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej (ilość zależna od sposobu smażenia)

Kotlety z kaszy jaglanej i sera żółtego – sposób przygotowania :

  • Kaszę jaglaną ugotować w garnku. Po zagotowaniu wody posolić. Gdy kasza zupełnie wchłonie wodę należy zmniejszyć ogień i mieszać do osiągnięcia lepkiej konsystencji. Kaszę następnie przełożyć do miski i poczekać aż ostygnie.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zblanszować na patelni.
  • Posiekać pietruszkę
  • Gdy kasza ostygnie wymieszać wszystkie składniki w misce wraz z rozbitym jajkiem. 
  • Uformować kotlety i przełożyć na talerz.
  • Kotlety obtoczyć w jajku i mieszance mąki z bułką tartą.
  • Kotlety smażyć na patelni do uzyskania zarumienionej panierki.
  • Przełożyć kotlety na talerz.
  • Podawać ze smakiem.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ~1h
Stopień trudności: średniozaawansowany

Polecamy
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping