Kotlety z kaszy jaglanej i sera żółtego – składniki :
- 2 szklanki kaszy jaglanej,
- 100g startego żółtego sera
- 1/2 cebuli czerwonej
- 2 jajka
- sól (wg uznania)
- pieprz (wg uznania)
- 1/4 pęczka zielonej pietruszki
- szczypta majeranku
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej (ilość zależna od sposobu smażenia)
Kotlety z kaszy jaglanej i sera żółtego – sposób przygotowania :
- Kaszę jaglaną ugotować w garnku. Po zagotowaniu wody posolić. Gdy kasza zupełnie wchłonie wodę należy zmniejszyć ogień i mieszać do osiągnięcia lepkiej konsystencji. Kaszę następnie przełożyć do miski i poczekać aż ostygnie.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zblanszować na patelni.
- Posiekać pietruszkę
- Gdy kasza ostygnie wymieszać wszystkie składniki w misce wraz z rozbitym jajkiem.
- Uformować kotlety i przełożyć na talerz.
- Kotlety obtoczyć w jajku i mieszance mąki z bułką tartą.
- Kotlety smażyć na patelni do uzyskania zarumienionej panierki.
- Przełożyć kotlety na talerz.
- Podawać ze smakiem.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ~1h
Stopień trudności: średniozaawansowany