Zupa krem z białych warzyw

Bez wątpienia zupa krem z białych warzyw jest jedną z najsmaczniejszych oraz najzdrowszych kremowych zup. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nasz przepis można wzbogacić o swoje ulubione warzywa jak kalafior, białą fasolę czy białe szparagi.

Składniki:

  • 1 seler
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy
  • garść nasion słonecznika
  • imbir
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania – zupa krem z białych warzyw:

  1. Zacznij od pokrojenia cebuli i podsmaż ją. Podsmażona cebula nada zupie smak, dlatego wrzuć ja na patelnię i podsmażaj na oleju do momentu, aż się zeszkli.
  2. Do cebuli dorzuć imbir oraz majeranek i podsmaż jeszcze przez chwilę.
  3. Następnie przerzuć wszystko do garnka, dodaj pokrojone w kostkę seler, ziemniaki i pietruszki i zalej wodą. Całość gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Zdejmij garnek z palnika i poczekaj chwilę, aż zupa lekko ostygnie.
  5. Następnie zblenduj warzywa. W razie potrzeby dolej wody, by osiągnąć odpowiednią konsystencję.
  6. Gotową zupę dopraw solą i pieprzem.
  7. Podaj z uprażonymi wcześniej nasionami słonecznika. Na zakończenie możesz także delikatnie skropić olejem z pestek dyni. Z pewnością nada on zupie niepowtarzalny smak.
Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping