Bez wątpienia zupa krem z białych warzyw jest jedną z najsmaczniejszych oraz najzdrowszych kremowych zup. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nasz przepis można wzbogacić o swoje ulubione warzywa jak kalafior, białą fasolę czy białe szparagi.
Składniki:
- 1 seler
- 2 pietruszki (korzeń)
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- olej rzepakowy
- garść nasion słonecznika
- imbir
- majeranek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania – zupa krem z białych warzyw:
- Zacznij od pokrojenia cebuli i podsmaż ją. Podsmażona cebula nada zupie smak, dlatego wrzuć ja na patelnię i podsmażaj na oleju do momentu, aż się zeszkli.
- Do cebuli dorzuć imbir oraz majeranek i podsmaż jeszcze przez chwilę.
- Następnie przerzuć wszystko do garnka, dodaj pokrojone w kostkę seler, ziemniaki i pietruszki i zalej wodą. Całość gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Zdejmij garnek z palnika i poczekaj chwilę, aż zupa lekko ostygnie.
- Następnie zblenduj warzywa. W razie potrzeby dolej wody, by osiągnąć odpowiednią konsystencję.
- Gotową zupę dopraw solą i pieprzem.
- Podaj z uprażonymi wcześniej nasionami słonecznika. Na zakończenie możesz także delikatnie skropić olejem z pestek dyni. Z pewnością nada on zupie niepowtarzalny smak.