Składniki (na 6 porcji):
- 4-5 łyżek majonezu
- 100 g łososia wędzonego
- 40 g sezamu Ecotrendy
- 300 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżki koperku
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny i rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Następnie lekko rozwałkuj ciasto, na ciasta połóż plastry wędzonego łososia. Przypraw pieprzem
- Następnie zwiń roladę w taki sposób, żeby zostało na końcu trochę ciasta. Posmaruj tę końcówkę rozkłóconym jajkiem, zwiń i sklej roladę.
- Zwiniętą roladę posmaruj ponownie jajkiem przy pomocy pędzelka i posyp ziarnami sezamu, a następnie pokrój na roladki.
- Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20 minut.
- Podczas pieczenia przygotuj sos czosnkowy – wymieszaj jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.