Produkty bio eko organic … Czy to wszytko to samo?

Produkty bio eko organic, rosnąca popularność wytworów ekologicznych zaowocowała wprowadzeniem na rynek często niesprawdzonych i słabych jakościowo produktów. Na szczęście, istnieją instytucje, które dbają o dobro konsumentów, dlatego warto uważać na to, jakie produkty wybieramy. Różnica między produktami bio, eko czy organic tkwi przede wszystkim w uzyskanych przez wyroby certyfikatach.

Nie kupuj kota w worku.

Widząc w sklepie nazwane tak produkty, spójrzmy na certyfikaty, które otrzymały. Rozporządzenie Komisji (z 5 września 2008 roku) oraz Rady Europejskiej (28 czerwca 2007 roku) jasno określają, jakie wymagania względem jakości musi spełnić towar. Zasady te, tyczą się głównie surowca, który powinien pochodzić z certyfikowanych zakładów, przetwórni i farm ekologicznych.

W przypadku, gdy towar oznacza się Eko Liściem, czyli Unijnym Logiem Żywności Ekologicznej, wciąż do końca nie mamy pewności, że spełnia on wszystkie wymogi jakościowe. Dlatego istotne są również inne oznaczenia, które są odpowiednie dla trzech kategorii: eco (ekologiczna), bio (biologiczna) i organic (organiczna). Różnica między nimi istnieje głównie z powodu rozmaitego rodzaju certyfikatów. W związku z dość dużą i wciąż rosnącą popularnością, wielu producentów oznacza swoje produkty tymi nazwami. Niestety często nie spełniają one wymagań, które stawiają przed nimi podmioty certyfikacyjne.

PRODUKTY ORGANIC

To oznaczenie dotyczy głównie ubrań i tekstyliów, choć nie wyklucza żywności. Konsekwencją wytwarzania produktów nie może być wyjałowienie ani totalne wyeksploatowanie ziemi, a w składzie finalnych tworów, które spełniają wymogi do oznaczenia “organic“, znajduje się minimum 95 procent składników pochodzenia naturalnego. 

Do certyfikatów, które można najczęściej spotkać w kontekście produktów typu Organic, należą:

  • Global Organic Textile Standard (GOTS) – jest to przyjęty międzynarodowy standard, który określa standardy uprawy, z których pochodzą surowce do produkcji ubrań. W skład certyfikowanych substratów wlicza się tkaniny, tekstylia domowe, włókna i dzianiny. Wyklucza występowanie rzeczy, zawierających genetycznie modyfikowane surowce. Finalny produkt może zawierać maksymalnie 10% materiałów pochodzenia syntetycznego, a wymogiem minimalnej ilości organicznych surowców jest około 70% z pełnego składu produktu.
  • Organic Content Standard (OCS) – dobrowolny, międzynarodowy standard odnoszący się do produktów nieżywnościowego. Certyfikacja polega na sprawdzeniu zawartości produktów organicznych w składzie końcowym produktu. Organic Content Standard jest bardzo restrykcyjnym certyfikatem, ponieważ dopuszcza on twór zbudowany z minimum 95% materiałów organicznych.

ECOCERT – podmiot kontrolujący ponad połowę zakładów Francuskich, produkujących żywność ekologiczną, tekstylia i kosmetyki i obejmuje prawie 30% całej kontroli światowej. Dopuszcza do certyfikacji sprawdzone produkty, które zawierają minimum 90% organicznych substratów.

PRODUKTY ECO

Produkty z tej kategorii są finalnym wynikiem obróbki naturalnych zasobów, które nie mogą niszczyć ekosystemu, w którym działają. Nierzadko zdarza się, że farmy ekologiczne wspierają zagrożoną faunę i florę. Wyróżnia się cztery certyfikaty, które są głównym wskaźnikiem przypisania towaru do tej kategorii:

  • Global Organic Textile Standard (GOTS) – znacznie różni się od certyfikacji GOTS Organic. W przypadku GOTS Eco finalny stworzony jest z minimum 95% włókien organicznych.
  • EU Ecolabel – wyróżnia się on wśród innych certyfikatów, ponieważ dotyczy całego procesu produkcji i cyklu życia wyrobu. Wymagania do zdobycia certyfikatu są bardzo ściśle określone – tworzywa wykorzystane do stworzenia produktu oddziałują w sposób minimalny na środowisko. Bierze się pod uwagę każdy etap życia produktu – od pozyskania surowca do utylizacji opakowania po towarze końcowym. Bardzo ścisłe zasady gwarantują najwyższą jakość i najmniej inwazyjne dla środowiska procesy produkcji.
  • Polskie Centrum Badań i Certyfikacji (PCBiC) – rodzimy certyfikat, który potwierdza najwyższą jakość produktu i spełnienie jasno określonych zasad produkcji. Kryteriami, które przedsiębiorstwo musi spełnić, aby uzyskać atest są: brak negatywnego wpływu na środowisko, ochrona zdrowia oraz odpowiednie wykorzystanie zasobów naturalnych w całym cyklu życia wyrobu (podobnie jak w przypadku EU Ecolabel).

Europejskie Logo Żywności Ekologicznej – najmniej rygorystyczny certyfikat, potwierdzający pochodzenie surowców z ekologicznych farm oraz wysoką jakość kupowanej żywności.

PRODUKTY BIO

Przy produkcji produktów bio , producenci często wspierają selekcję naturalną w środowisku (wymogiem jest brak negatywnych wpływów na nie). Dlatego jeśli decydujemy się na produkty z tej kategorii, mamy pewność, że trafiamy na towar wysokiej jakości. W Polsce istnieją dwa certyfikaty, które wyróżniają tego typu produkty i są z powodzeniem stosowane na arenie międzynarodowej:

Certyfikat Bio Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji (PCBiC) – stosowany w reklamach i oznakowaniu, które otrzymują produkty bio podczas ich produkcji. Podobnie, jak w przypadku znaku EKO, tak i ten certyfikat wymaga od przedsiębiorców jasno określonych zasad produkcji takich jak: brak negatywnego wpływu na środowisko, ochrona zdrowia i odpowiednie wykorzystanie zasobów naturalnych.

  • AGROBIOTEST – istnieje od 1996 roku. Jest to organizacja, która zapoczątkowała w naszym kraju rolnictwo ekologiczne. Niegdyś, organizacja zwała się Stowarzyszeniem EKOLAND (1989r). Wymagania, jakie muszą spełnić produkty chcące uzyskać ten certyfikat, to w stu procentach ekologiczna uprawa roślin oraz przetwórstwo. Towary importowane zza granicy, które chcą zostać oznaczone jako produkty bio, muszą uzyskać ten atest.

Sprawdź także nasze inne artykuły na Blogu.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping