Jagody Goji 500g

24,47 

Jagody Goji są często uznawane nawet za najzdrowszy owoc świata. Popularność zyskały dzięki medycynie chińskiej. Zgodnie z wierzeniami kultury pozwalają one przedłużyć życie i zapewnić energię na wiele lat. Z tego też względu są uznawane za owoce długowieczności.

 

Masa netto: 500 g

 

Pozostało tylko: 5

Właściwości

Jagody Goji to owoce kolcowoju. Są to rośliny naturalnie występujące na terenie Azji, Ameryki Północnej i Środkowej. Ich uprawa wymaga odpowiednich warunków i doskonale rosną w cieniu. Swoim wyglądem przypominają winorośl, gdyż tak samo się pną. Te czerwone owoce z uwagi na szereg swoich właściwości często nazywane są czerwonymi diamentami. Najczęściej używane są w medycynie chińskiej. Można je znaleźć niemalże w każdym składzie chińskich preparatów leczniczych.

 

Jagody goji — źródło zdrowia

Jagody goji są bogatym źródłem witamin z grupy B, C oraz E. Zawierają także minerały takie jak selen, wapń, cynk, potas czy żelazo, są niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów. Spożywanie jagód goji w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na regenerację starych komórek organizmu. Chronią one również przed uszkodzeniami DNA czy też opóźniają procesy starzenia. Z tego też względu, osoby, które regularnie je spożywają, dłużej zatrzymują młody wygląd.

Wśród składników odżywczych jagód goji znajdują się także luteina i zeaksantyna. Substancje te odpowiadają za dobrej jakości widzenie. Ponadto chronią przed występowaniem chorób pojawiających się wraz z upływającym wiekiem oraz przed uszkodzeniami powstałymi wskutek negatywnego działania promieni UV. Spożywanie jagód goji sprzyja ochronie przed rozwojem choroby zwyrodnieniowej plamki żółtej.

Jagody Goji pozytywnie działają również na poziom glukozy we krwi. Grupa substancji polisacharydowych stymuluje wzrost komórek beta trzustki, ale też pozwala wychwycić glukozę. Badania wykazały, że poprawia ona również wrażliwość na insulinę.

Te jagody wykazują również pozytywne działanie na odporność. Zawarty w nich kompleks polisacharydowy aktywuje limfocyty odpowiedzialne za odporność. Ponadto zwiększa się ich aktywność, stąd też szybciej radzą sobie z zakażeniami wirusowymi i komórkami nowotworowymi. Działanie to pozwala skutecznie poprawić pracę układu odpornościowego i utrzymać zdrowie na właściwym poziomie. Jagody goji wykazują również działanie przeciwutleniające, zapobiegają stresowi oksydacyjnemu czy też hamują rozwój komórek rakowych. Pozytywnie wpływają na rozwój nowotworów wątroby, żołądka, płuc, gruczołu krokowego czy też sutka.

Dostarczają także błonnika pokarmowego, regulują układ trawienny i usprawniają jego pracę. Wykazują również dobre działanie na utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej. Dzięki tak bogatemu składowi substancji odżywczych poprawiają nastrój, pamięć, poziom zmęczenia, ale też pozytywnie wpływają na stan kości i stawów.

 

Jagody goji — zdrowa przekąska

Jagody Goji można spożywać na wiele sposobów. Z uwagi na fakt, iż są podobne do żurawiny, mogą być dodawane do napojów. Z ich pomocą można tworzyć również wszelkiego rodzaju koktajle. Na słodko warto je również dodawać także do ciast, deserów czy domowych owsianek. Jagody sprawdzą się także jako dodatek do ryżu i warzyw, sałatek, ale i wielu innych potraw oraz jako zdrowa przekąska.

 

Jagody goji — wartości odżywcze

w 100 g

Energia

1441 kJ/343 kcal

Tłuszcze

0,39 g

kwasy nasycone

0 g

Węglowodany

w tym cukry

77 g

45,6 g

Białko

14,2 g

Sól

0,003 g

 

Składniki: jagody goji

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam, produkty pochodne, dwutlenek siarki.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping