Żurawina suszona cięta 1kg
Żurawina suszona jest owocem o cierpkim, ale słodkim smaku. Suszone owoce żurawiny można spożywać same lub jako dodatek do innych potraw. Doskonale komponuje się zwłaszcza z duszonym lub pieczonym mięsem.
Żurawina jest bogatym źródłem witaminy C, ale nie tylko, może dostarczyć witaminy B1 i B2. Jest źródłem witaminy A i E oraz związków mineralnych takich jak: potas, sód, wapń i selen. Owoc żurawiny zawiera również luteinę i beta-karoten. Posiada cenne antyoksydanty, które chronią nas przed chorobami. Wykazuje właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Najbardziej znana jest ze skutecznego działania w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych oraz pęcherza.
Żurawina w medycynie tradycyjnej stosowana zalecana jest w dolegliwościach reumatycznych, zapaleniach śluzówki jamy ustnej, przeziębieniach, problemach z układem pokarmowym i w leczeniu dolegliwości układu moczowego. Spożywanie żurawiny obniża zapadalność na choroby układu naczyniowego, a także chroni przed chorobami wrzodowymi żołądka poprzez zapobieganie osadzaniu się bakterii. Jest korzystna w leczeniu nadciśnienia tętniczego, a także zapobiega chorobom grzybiczym. Zaskakującą informacją jest, że wpływa na zdrowie naszych zębów, poprzez działanie hamujące dla rozwoju bakterii w jamie ustnej – co chroni przez chorobami dziąseł, przyzębia, a także próchnicą. Korzystnie wpływa również na pracę jelit i trzustki, wzmacnia naszą odporność, jak również zapobiega jaskrze czy zaćmie. Wykazano również, że ma korzystny wpływ na zapobieganie chorobą mózgu, takim jak: Alzheimer czy Parkinson.
Żurawinę możemy dodawać do płatków śniadaniowych, ciast, ciastek, deserów. Można z niej przyrządzić np. kompot, kisiel lub dżemy. Najczęściej żurawina w postaci suszonej wykorzystywana jest jako pyszna, pożywna przekąska, będąca zdrową alternatywą dla słodyczy.
Żurawina zawiera błonnik, witaminę C, E i K oraz witaminy z grupy B, sole mineralne (wapń, fosfor, miedź i jod), garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. To one odpowiadają za cierpko-słodki smak.
Żurawina suszona – wartości odżywcze w 100 g
- wartość energetyczna 1374kJ/324 kcal,
- Tłuszcz 0.7g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.1g,
- węglowodany 75g – w tym cukry 74g,
- błonnik 7.6g,
- białko 0.4g,
- sól 0.1g.
Składniki: żurawina, cukier, olej słonecznikowy
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, migdały, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 1000 g
Wyprodukowano dla: Ecotrendy Sp. z o.o., ul. Wojsławicka 7J, 22-100 Chełm
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Bakalie – suszone owoce
Odwiedź nas na Facebooku.