Wyświetlanie 1–12 z 13 wyników

Oleje roślinne

Naturalne oleje posiadają niesamowite spektrum działania, a świeżo tłoczone są kopalnią wartości odżywczych i prozdrowotnych. Należą one do tak zwanych „dobrych tłuszczów”, które są niemal wskazane w codziennej diecie. Dzięki wielu rodzajom olejów roślinnych, możemy przebierać w ulubionych smakach i dodawać je praktycznie do wszystkich posiłków. Wśród nich największą popularnością cieszą się:

  • olej z czarnuszki,
  • olej z wiesiołka,
  • olej lniany,
  • olej z ostropestu,
  • olej z pestek dyni,
  • olej konopny,
  • olej rzepakowy

Posiadają one bogatą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dla dobrze zbilansowanej diety, powinny być stosowane codziennie.

Oleje roślinne – rodzaje

Naturalne oleje tłoczone na zimno posiadają wiele dobroczynnych właściwości i wpływają na kondycję całego ciała. Poniżej prezentujemy główne zalety stosowania olejów roślinnych.

Olej z czarnuszki – pomaga zwalczać alergie i infekcje górnych dróg oddechowych, obniża cholesterol, wspiera odporność.
Olej z wiesiołka – reguluje gospodarkę hormonalną, pomaga w odchudzaniu, wspomaga leczenie trądziku.
Olej lniany – przeciwdziała złemu cholesterolowi – dzięki wysokiej zawartości kwasów Omega-3, obniża ciśnienie krwi.
Olej z ostropestu – reguluje pracę wątroby i nerek, ułatwia koncentracje i zapamiętywanie, działa przeciwzapalnie, wspomaga trawienie.
Olej z pestek dyni -wspomaga leczenie schorzeń układu moczowo-płciowego (pomaga przy problemach z prostate), działa swietnie na włosy, powstrzymując ich wypadanie.
Olej konopny – łagodzi stany zapalne organizmu, ma niezwykle wysoką zawartość kwasów omega, wspiera układ nerwowy.
Olej rzepakowy – sprawdzi się świetnie przy odchudzaniu, wspomaga metabolizm, obniża stężenie cholesterolu, posiada on 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Oleje tłoczone na zimno

Taki sposób tłoczenia (w temperaturze nie przekraczającej 35 stopni), nasze oleje zachowują pełnie wartości odżywczych, w tym również kwasy Omega-3 i Omega-6 oraz Omega-9. Oleje pozyskiwane są z naturalnych składników, a dzięki tłoczeniu na zimno zachowują perfekcyjny smak i aromat, dzięki czemu cieszą się tak dużym zainteresowaniem w kuchni. Olej tłoczony na zimno wszystko, co najlepsze z roślin.

Oleje roślinne w diecie

Najważniejszą zaletą olejów roślinnych jest bogata zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które stanowią niezmiernie istotny dla człowieka składnik diety. Zaleca się aby stanowiły od 6 do 11% dobowej porcji kalorii. Są elementem budulcowym komórek i błon, cudownie wspierają gospodarkę hormonalną, układ trawienny, sercowo-naczyniowy. Oleje roślinne wywierają również wieloaspektowe działania na układ nerwowy, oddechowy oraz odpornościowy.

Kwasy Omega

Dlaczego tak wlaściwie kwasy omegą 3, 6 i 9 są takie ważne? Czym wyróżniają się spośród innych składników?

Wieloletnie badania naukowe wykazały szereg zalet kwasów omega. Miedzy innymi, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 bardzo korzystnie wpływają na:

  • funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,
  • regulację właściwego stężenia cholesterolu i trójglicerydów,
  • unormowanie naszego ciśnienia tętniczego,
  • poprawiają narząd wzroku, układ nerwowy i zdolności poznawcze.
Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping