Poznaj miody. Zalety każdego z nich

Nie bez powodu mówi się, że miód to płynne złoto. Jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy. Zawiera wartości odżywcze, które pomagają przy wielu schorzeniach. Stosowali go już starożytni, w tym znani wszystkim Hipokrates, Pitagoras czy Homer. Ogromną zaletą miodów jest ich różnorodność. W zależności od tego jaki nektar i pyłek zbierają pszczoły, smak jest nieco inny. Po jakie miody warto sięgnąć i jakie korzyści płyną z ich stosowania?

Miody i ich różnorodność

Miód jest spożywany nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także przez wzgląd na ogólną poprawę stanu zdrowia. Przez lata badano jego wpływ na ludzkie ciało  i okazało się, że regularne spożywanie miodu może znacząco poprawić pracę organizmu. Do podstawowych korzyści można zaliczyć podniesienie odporności oraz działanie antybakteryjne i ochronne. W zależności od nektaru, miód zyskuje dodatkowe właściwości zdrowotne, na które warto zwrócić uwagę. Rodzaj wytwarzanego miodu zależy od tego jakie rośliny znajdują się w najbliższym otoczeniu ula. Obecnie na rynku występują zarówno miody pochodzące z danego nektaru jak i wzbogacone o dodatkowe składniki (owoce lub przyprawy). Cena prawdziwie naturalnego miodu, wytwarzanego przez certyfikowaną pasiekę jest zdecydowanie wyższa niż tanie produkty występujące w marketach. Najczęściej nie są to naturalne miody, a jedynie sztucznie dosładzane zamienniki. Czytanie składu i sprawdzenie certyfikatu powinno być głównym kryterium wyboru.

Mimo wyższej ceny warto wspierać lokalną gospodarkę. Tylko w ten sposób można mieć pewność jakości. Warto dodać, że miód nie jest jedynym produktem wytwarzanym przez pszczoły. Na uwagę zasługuje także pyłek pszczeli oraz propolis. Miód poddawany obróbce termicznej traci swoje właściwości zdrowotne choć zachowuje smak. Powinien być przechowywany w temperaturze 10-20 stopni Celsjusza, w szczelnym słoiku, w zacienionym miejscu.

Miody – zalety

Niezależnie od rodzaju nektaru z którego powstaje, miód wpływa pozytywnie na ludzki organizm. Poszczególne smaki różnią się jednak dodatkowymi właściwościami, które należy znać przed dokonaniem wyboru. Do najpopularniejszych miodów należą:

Miód spadziowy

Choć występuje rzadko, jest nazywany królem miodów. Spadź jest produktem przemiany materii mszyc, który pszczoły pobierają z liści drzew (zarówno liściastych jak iglastych). Doskonale wspomaga naturalną odporność organizmu dzięki biopierwiastkom takim jak magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Przez nieco cierpki smak, najlepiej sprawdzi się w daniach wytrawnych i sosach.

Miód gryczany

Jest wytwarzany z nektaru kwiatów gryki (której nasiona są spożywane jako kasza gryczana). Ma ciemny, intensywny kolor oraz wyrazisty, nieco korzenny smak. Przez to świetnie komponuje się z grzanym piwem. Można go dodawać do deserów lub zdrowych śniadań na słodko, jak na przykład owsianka. Wysoka zawartość żelaza poprawia pracę układu nerwowego i jest niezwykle istotna w okresie ciąży.

Miód rzepakowy

Bardzo szybko ulega krystalizacji zmieniając przy tym kolor (finalnie może uzyskać jasną, niemalże białą barwę). Jest bardzo słodki i ma intensywny zapach. Dzięki wysokiej zawartości glukozy pomaga poprawić koncentrację i wspomaga regenerację, a zawarty w nim magnez i potas wspierają działanie układu krwionośnego i pomagają w walce z miażdżycą. Sprawdzi się zarówno jako słodzik do napoi jak i dodatek do kanapek.

Miód akacjowy

Przybiera kolor od bezbarwnego po słomkowy (w zależności od stopnia krystalizacji). Zalecany osobom z problemami z układem trawiennym (żołądkiem, dwunastnicą) – regeneruje błonę śluzową, działa przeciwzapalnie i przeciwwrzodowo. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, odradzany cukrzykom.

Miód lipowy

Odznacza się charakterystycznym, lekko pikantnym smakiem. Ze względu na właściwości antybiotyczne, wspomaga organizm w walce z przeziębieniem. Dodawany do ciepłej (nie gorącej) herbaty z dodatkiem cytryny działa napotnie i przeciwgorączkowo.

Miód wielokwiatowy 

Jest wytwarzany z różnych roślin znajdujących się w najbliższym otoczeniu ula. Zwykle na opakowaniu umieszczany jest orientacyjna zawartość procentowa poszczególnych nektarów. A jego kolor i smak są uzależnione właśnie od składników. Najczęściej ma bursztynową lub herbacianą barwę, ale nie jest to regułą. Poprawia odporność i pomaga w walce z przeziębieniem. Może być stosowany do mięs, deserów oraz słodzenia napoi.

Miody z dodatkami

Każdy miód, niezależnie od rodzaju, może zawierać dodatki. Oczywiście najlepiej jeśli są to dodatki równie naturalne i nieprzetworzone. Najczęściej pasieki oferują owoce lub przyprawy, które wzmacniają nie tylko doznania smakowe, ale również dostarczają witamin i wartości odżywczych. Do najczęstszych propozycji należą:

  1. Miody z owocami, głównie sezonowymi – poza dodatkową słodyczą lub nutą kwaskowatości, są pełne witamin występujących w dodawanych owocach, to istne bomby witaminowe. Malina, czarna porzeczka, agrest? Jest sporo możliwości i każdy znajdzie swój ulubiony smak.
  2. Miody z dodatkiem imbiru, czosnku lub cytryny – te miody posiadają silne działanie przeciwwirusowe i wzmacniające. Są idealnym rozwiązaniem w okresie jesienno-zimowym ponieważ działają przeciwzapalnie i wspierają odporność. Mogą stanowić naturalne uzupełnienie zbilansowanej i zdrowej diety.
  3. Miód z miętą – to świetna alternatywa dla cukru dodawanego do lemoniady. Dodatkowo mięta ma działanie antybakteryjne i wspomaga trawienie.
  4. Miód z cynamonem lub kakao – te dodatki nie tylko dodają charakterystycznego posmaku, ale również wpływają pozytywnie na organizm. Cynamon działa przeciwzapalnie i pomoże w pobudzeniu apetytu u niejadków, a kakao zawiera dużo magnezu i zwiększa koncentrację.

Miód jest rekomendowany przez dietetyków jako zamiennik cukru. Dodawany do napoi, deserów, a nawet dań wytrawnych podkreśla smak i dodaje słodyczy. W przeciwieństwie do produktów takich jak erytrytol czy maltitol, nie brakuje mu kalorii. Jednak są to pełnowartościowe kalorie, które warto uwzględnić w dziennym zapotrzebowaniu. Miód znajduje się w kuchni każdej osoby, która dba o to co ma na talerzu. Jest zalecany w przypadku problemów ze zdrowiem, ponieważ stanowi uzupełnienie cennych makroskładników i minerałów. Im lepiej jest dobrany do schorzeń, tym większe korzyści będą płynęły z jego stosowania.

Bardzo dziękujemy za przeczytanie naszego wpisu. Zachęcamy do sprawdzenia naszych innych publikacji oraz do zapoznania się z naszą ofertą miodów naturalnych.

Polecamy
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping