Quinoa komosa ryżowa biała 1 kg
Komosa ryżowa biała 1kg. Owoce komosy ryżowej zawierają skrobię, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, wapń, fosfor, żelazo i witaminę E. Ponadto zawiera wysoką zawartość błonnika, nawet dwukrotnie więcej niż w większości popularnych zbóż. Stanowi doskonały zamiennik ryżu, ziemniaków, kaszy lub makaronu.
Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Komosa ryżowa nazywana jest tam „złotym ziarnem Inków” i „matką zbóż”.
Wartości odżywcze – komosa ryżowa biała:
- wartość energetyczna 1497kJ/355 kcal,
- Tłuszcz 7.1g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.77g,
- węglowodany 57.8g – w tym cukry 5.1g,
- błonnik 6.8g,
- białko 15.1g,
- sól 0,02g.
Składniki: komosa ryżowa biała
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, migdały, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 1000 g
Wyprodukowano dla: Ecotrendy Sp. z o.o., ul. Wojsławicka 7J, 22-100 Chełm
Komosa ryżowa to super żywność dla kobiet w ciąży i małych dzieci, a także idealny pokarm dla matek karmiących. Quinoa to też żywnościowy hit dla osób na diecie cukrzycowej, bezmięsnej i bezglutenowej. Z pewnością sięgną po nią wszyscy, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Poznaj wartości odżywcze i właściwości komosy ryżowej.
Sposób przygotowania: Komosę przed ugotowaniem należy wypłukać aby pozbyć się saponin nadających gorzkawy smak. Gotować ok. 12-15 minut na małym ogniu. Gotować w przeliczeniu 1 szklanka komosy na 2 szklanki wody. Gdy podczas gotowania z ziaren uwalniają się białe ogonki, oznacza to że komosa jest niemal gotowa. Po zdjęciu z ognia pozostawiamy komosę pod przykryciem na kilka-kilkanaście minut, aż napęcznieje i wchłonie wodę.
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kasze
Odwiedź nas na facebooku.