Soczewica zielona

7,99 

W ecotrendy.pl dbamy o to, by proponować naszym Klientom naturalne produkty i jednocześnie bogate w składniki wpływające korzystnie na nasze zdrowie. Takim produktem jest soczewica zawierająca dużo białka oraz witaminy z grupy B.

Masa netto: 1000 g

 

Brak w magazynie

Soczewica zielona jest produktem niskokalorycznym, o wysokiej zawartości białka, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Polecana jest szczególnie osobom z cukrzycą, ze względu na niski indeks glikemiczny. Soczewica pomaga również w unormować ciśnienie tętnicze krwi i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Jest również doskonałym dodatkiem do sałatek.

Soczewica zielona – wartości odżywcze:

w 100 g

Energia

327 kcal

Tłuszcze

3,0 g

kwasy nasycone

0,5 g

Węglowodany

w tym cukry

67,5 g

1,1 g

Białko

25,4 g

Skład właściwości

Soczewica, zaraz obok soi zawiera najwięcej białka spośród roślin strączkowych. Nasiona składają się z niego w ok. 25% (zawartość w suchej masie; 9 g białka/100g produktu) oraz w 20% z tłuszczu (0,4 g tłuszczu/100 g produktu). Jest bogata w lizynę – aminokwas biorący udział w syntezie hormonów i enzymów oraz rozwoju chrząstek organizmu. Soczewica jest także źródłem węglowodanów złożonych m.in. skrobi oraz błonnika. Soczewica jest dobrym źródłem kwasu foliowego. W soczewicy znajdziemy żelazo, fosfor, magnez i witaminy z grupy B. Soczewicę charakteryzuje wysoką zawartość potasu oraz niska zawartość sodu.

Właściwości

Soczewica zielona powinna znaleźć się w menu wszystkich, którzy pragną korzystać ze zdrowej i pełnowartościowej diety. W 100 gramach soczewicy znajduje się 9 gramów dobrze przyswajalnego białka. Dzięki zawartości kwasu foliowego jest polecana kobietom w czasie ciąży i karmienia piersią. Według danych w 100 g ugotowanej soczewicy znajduję się aż 181 mikrogramów witaminy B9, czyli 45 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Soczewica ze względu na niski indeks glikemiczny (IG=25) hamuje uczucie głodu i stabilizuje poziom glukozy we krwi, dlatego polecana jest dla diabetyków i osób będących na diecie redukcyjnej. Dzięki witaminie B9 oraz witaminom z grupy B, soczewica może wpływać na regulacje funkcjonowania układu nerwowego.

Soczewica zielona polecana jest osobom z problemami sercowymi, nadciśnieniem, zagrożonych miażdżycą i anemików. W soczewicy znajdują się także taniny, które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Dzięki dużej ilości błonnika, soczewica wpływa na zmniejszenie się poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Obniżenie poziomu cholesterolu powoduje, że zmniejszenie ciśnienia krwi oraz ryzyko rozwoju miażdżycy czy chorób układu krążenia, takich jak udar mózgu czy zawał serca.

Duża zawartość żelaza, a także kwasu foliowego w soczewicy wpływa pozytywnie w przypadku anemii. Soczewica wspomaga trawienie i pomaga usunąć z organizmu toksyczne substancje (np. metale ciężkie). Ma dobry wpływ na prawidłową budowę kości oraz ścięgien, pracę mięśni, zmniejszenie szans na wystąpienie stanów zapalnych oraz regenerację skóry.

Na soczewicę powinny uważać osoby z problemami żołądkowymi, ponieważ powoduje ona nadmierną fermentację treści w jelitach i powoduje wzdęcia

Zastosowanie

Zielona soczewica posiada nieco pikantny smak i najczęściej zostaje używana do przygotowywania past do kanapek, farszu do pierogów, krokietów bądź może służyć jako dodatek do sałatek.

Zielona soczewica powinna najpierw zostać przepłukana. W przeciwieństwie do innych roślin strączkowych nie musi być namaczana przed ugotowaniem, ponieważ potrafi szybko wchłaniać wodę. Proporcje gotowania soczewicy zielonej to 2 szklanki wody na 1 szklankę nasion. Zalecany czas gotowania soczewicy zielonej to 20–30 minut. Produkty takie jak pomidory czy wino, ze względu na obecne w nich kwasy mogą wydłużać czas gotowania soczewicy. Najlepiej dodać je dopiero po zmięknięciu nasion. Soczewicę soli się dopiero pod koniec gotowania. Dzięki temu zapobiegamy stwardnieniu ziaren oraz utracie białka. Soczewica po ugotowaniu może być przechowywana w lodówce przez tydzień.

Składniki: soczewica zielona
Produkt może zawierać : gluten, orzechy, sezam, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping