Ryż biały długoziarnisty
Ryż biały długoziarnisty. Największym producentem ryżu od wielu lat są Chiny, Indie i Indonezja, która jest światowym liderem w spożyciu. Generalnie w Azji ryż znaczy tyle, co chleb i ziemniaki w Europie. W Polsce ryż jest zamiennikiem produktów skrobiowych, czy też bazą do różnego rodzaju deserów. Niezależnie od odmiany ryż jest produktem bezglutenowym, może być spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, tak samo jak i wszystkie produkty z niego wytwarzane np. mąka, mleko. Również warto podkreślić, nie zawiera żadnych alergenów.
Wartości odżywcze w 100 g
w 100 g |
|
Energia |
353 kcal |
Tłuszcze |
0,7 g |
kwasy nasycone |
0,1 g |
Węglowodany w tym cukry |
78,9 g 0,2 g |
Białko |
6,7 g |
Właściwości – ryż biały długoziarnisty
Ryż jest źródłem węglowodanów, białka, tłuszczów wielonienasyconych, a także błonnika. Ryż jest bogaty w witaminy z grupy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, kwas foliowy) oraz pierwiastki takie jak: żelazo, mangan, miedź, magnez, cynk, fosfor, selen. Korzystnie wpływa na poziom cholesterolu, ma bardzo dobry wpływ na serce, reguluje poziom cukru we krwi.
Ryż jest najłatwiej przyswajalnym zbożem przez nasz organizm, należy do tak zwanych lekkostrawnych posiłków. Ma dobry wpływ na trawienie, ze względu na właściwości przeciwbiegunkowe. Ryż jest bardzo wolno trawiony, dlatego polecany jest osobom dbającym o linię. Spożywanie dużych ilości ryżu jest zalecane w dietach sportowców, ze względu na zawartość węglowodanów. Dodatkowo jest polecany alergikom, bo nie zawiera znanego alergenu zwanego glutenem.
Zastosowanie
Ryż biały to najbardziej popularna odmiana ryżu. Ryż biały cechuje się długim okresem przydatności także delikatnym smakiem, jest tani i ma krótki czas gotowania 10-15 min. Z racji tego, że nie jest wyraźny w smaku, a bardziej neutralny, nadaje się do różnego rodzaju potraw zaczynając od potraw mięsnych, a kończąc na potrawach owocowych również warzywnych.
Zastosowanie dodatek do:
– zup;
– mleka;
– dań mięsnych;
– dań rybnych;
– past rybnych.
Sposób przyrządzenia:
– opłukać bieżącą wodą;
– zachować proporcję – 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody;
– gotować około 12-15 minut.
Ryż biały po otwarciu można przechowywać przez okres 1-2 lat, a zamknięty w szczelnym opakowaniu bez dostępu powietrza jeszcze dłużej, bo nawet do 8-10 lat.
Składniki: ryż biały długoziarnisty
Produkt może zawierać : orzechy, sezam, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kasze
Odwiedź nas na Facebooku.