Oliwa z oliwek Don Kichot 0.3 extra virgin 500ml
Garcia de la Cruz Don Kichot – Extra Virgin (EVOO) 0,3%
- produkowana w Hiszpanii w prowincji Toledo
- bardzo niska kwasowość tylko 0,3%
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- tłoczona na zimno
- należy przechowywać w chłodnym miejscu i po przelaniu do butelki w miejscu zacienionym,
García de la Cruz ma swoje gaje oliwne położone u podnóża Montes de Toledo. Ta osobliwa lokalizacja zapewnia szczególnie optymalne warunki klimatyczne, które w połączeniu z właściwościami gleby pozwalają na uzyskanie oliwy doskonałej jakości. Cornicabra, Picual, Arbequina i Hojiblanca to najbardziej reprezentatywne odmiany firmowych gajów oliwnych. Rolnictwo ekologiczne stanowi większość produkcji. Oliwki dojrzewają w powietrzu wolnym od pestycydów i herbicydów. Ponadto Garcia de la Cruz zobowiązuje się do minimalnej uprawy, która pozwala na zachowanie flory i fauny gleby.
Opis: Oliwa z oliwek Don Kichot 0.3 extra virgin 500ml
Oliwa z Oliwek GDLC Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość to zaledwie 0,3%
Oliwa z oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa o bardzo niskiej kwasowości, idealna do wszystkich potrzeb kulinarnych. Proces ekstrakcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w bardzo niskich temperaturach, aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość
Najwyższej jakości oliwa Extra Virgin pochodząca z plantacji w Madridejos na północy La Manchy – prowincja Toledo.
Produkowana z odmian : PICUAL, CORNICABRA , ARBEQUINA
Oliwa o świeżym bardzo intensywnym zapachu świeżo ściętej trawy, dojrzałych cytryn . Charakteryzująca się dobrze zbalansowaną gorzkością i pikantnością na średnio-niskim poziomie na finiszu z posmakiem cynamonu i słodkich migdałów
Jak przechowywać oliwę z oliwek
Świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zapewnia wspaniały smak i legendarne korzyści zdrowotne. Aby oliwa z oliwek zachowała optymalną świeżość i smak unikaj ciepła, światła i powietrza
Kiedy oliwa z oliwek jest wystawiona na działanie ciepła, światła i powietrza, cenne składniki odżywcze zawarte w oliwie zaczynają się utleniać i traci ona swój owocowy smak. Kupując oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, szukaj tych zapakowanych w nieprzezroczyste lub przyciemniane szkło albo w metalową puszkę. Nie przechowuj oliwy z oliwek w plastikowych pojemnikach, ponieważ może ona wypłukiwać z plastiku szkodliwe substancje.
Nie przechowuj oliwy z oliwek zbyt długo
Oliwa z oliwek powinna być spożyta w ciągu dwóch lat od tłoczenia. Po dłuższym czasie smak się pogarsza, a składniki odżywcze ulegają degradacji