Grelia Oliwa GDLC 1l Organic
Oliwa Garcia de la Cruz Ex. Virgin Organic 1 L to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%. Kwasowość jest jednym z głównych kryteriów jakości oliwy z oliwek, a im niższa kwasowość, tym wyższa jakość.
Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość zaledwie 0,2%
Grelia Oliwa GDLC 1l Organic Extra Virgin 0,2%
- produkowana w Hiszpanii w prowincji Toledo
- bardzo niska kwasowość tylko 0,2%
- najlepiej spożywać bez podgrzewania
- tłoczona na zimno
- należy przechowywać w chłodnym miejscu i po przelaniu do butelki w miejscu zacienionym,
Oliwa z oliwek Extra Virgin (EVOO) Organic to oliwa o bardzo niskiej kwasowości, idealna do wszystkich potrzeb kulinarnych. Proces ekstrakcji oliwy odbywa się tego samego dnia co zbiór oliwek, w bardzo niskich temperaturach, aby zachować wszystkie dobre właściwości owoców i bardzo niską kwasowość.
Najwyższej jakości oliwa Extra Virgin pochodząca z plantacji w Madridejos na północy La Manchy – prowincja Toledo.
Produkowana z odmian : PICUAL, CORNICABRA I ARBEQUINA
Oliwa o świeżym bardzo intensywnym zapachu świeżo ściętej trawy, dojrzałych cytryn i bananów. Charakteryzująca się średnią, przyjemną pikantnością na finiszu z posmakiem cynamonu i słodkich migdałów.
Co oznacza skrót EVOO (Extra Virgin Olive Oil)?
Oliwa klasyfikuje się jako EVOO (Extra Virgin Olive Oil), gdy sie ją pozyska podczas pierwszego tłoczenia oliwek. Zwykła oliwę z oliwek wytwarza się z mieszanki przetworzonych olejów. Oznacza to, że jedną z kluczowych różnic między EVOO a zwykłą oliwą z oliwek jest brak przetworzonych chemikaliów. W klasyfikacji oliwy z oliwek EVOO reprezentuje absolutnie najwyższą jakość oliwy z oliwek. Oliwa oznaczona jako EVOO to produkt na najwyższym poziomie.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być wolna od jakichkolwiek zmian w kolorze, smaku, składnikach odżywczych lub witaminach. EVOO powstaje, gdy oliwki są miażdżone na miazgę przy użyciu siły, a nie ciepła lub chemikaliów, jak przy produkcji innych oliw z oliwek. Gdy miazga utworzy pastę, jest zgniatana, aby uwolnić płyn z miąższu, składający się z oleju, wody i pozostałości oliwki.
Płyn ten następnie umieszcza się w wirówce, która oddziela oliwę od reszty materiału z oliwek. Czysty, aromatyczny olej jest następnie filtrowany i butelkowany jako oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Oliwa z Oliwek Extra Virgin (EVOO) to oliwa z oliwek, której kwasowość nie przekracza 0,8%.
Kwasowość oliwy z oliwek SITIA Premium Gold wynosi 0,2% co oznacza najwyższą jakość produktu.
Proces ekstrakcji oliwy odbywa się w tym samym dniu co zbiór oliwek, w niskich temperaturach, w celu zachowania wszystkich cennych właściwości i bardzo niskiej kwasowości. Ten produkt ma szczególnie niską kwasowość, bo zaledwie 0,2%.
Oliwa z oliwek SITIA Premium Gold 0,2% to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza omega-3, omega-9, witaminy E i polifenoli.
Jakie właściwości zdrowotne wykazuje oliwa z oliwek?
Przede wszystkim reguluje poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, a także obniża ryzyko powstawania chorób nowotworowych.
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Oliwa Hiszpańska