Płatki owsiane

6,47 

W ecotrendy.pl dbamy o to, by proponować naszym Klientom naturalne produkty i jednocześnie bogate w składniki wpływające korzystnie na nasze zdrowie. Takim produktem są płatki owsiane, a śniadanie na ich bazie to idealna propozycja na pożywne i zdrowe śniadanie. Płatki owsiane są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają duży wpływ na nasze zdrowie. W przeprowadzonym rankingu na najbardziej zdrowe pokarmy na świecie owsianka uplasowała się na 3. miejscu zaraz po jagodach acai oraz czosnku.

 

Masa netto: 1000 g

 

Na stanie

Płatki owsiane

Płatki owsiane produkuje się z owsa siewnego. Ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów. Owies jest bogaty w witaminy B6, B1, E, flawonoidy, kwas pantotenowy, selen i magnez. W składzie owsa znajdują się również błonnik. Pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie.

Wartości odżywcze:

  • wartość energetyczna 1691kJ/404 kcal,
  • Tłuszcz 7.2g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1.2g,
  • węglowodany 69.3g – w tym cukry 0.9g,
  • błonnik 6.9g,
  • białko 11.9g,
  • sól 0,005g.

Składniki: owies
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, migdały, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 1000 g
Wyprodukowano dla: Ecotrendy Sp. z o.o., ul. Wojsławicka 7J, 22-100 Chełm

Właściwości – płatki owsiane

Talerz płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego. Owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego). Witaminy E zawarta w ziarnach owsa chroni komórki i spowalnia procesy starzenia. Owies to także źródło flawonoidów, które pełnią rolę podobną do witamin.

Błonnik zawarty w ziarnach owsa obniża poziom cholesterolu, ale także zapobiega wielu chorobom. Beta-glukan ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego i kiedy trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Ma też właściwości probiotyczne, spowalnia procesy przyswajania cukrów (zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2) wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych, wzmacnia układ immunologiczny (pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm). Frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze oraz daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków.

Zastosowanie

Płatki owsiane są idealnie na pierwsze śniadanie, jako owsianka. Spożywane zimą rozgrzewają organizm i dostarcza dużo energii. Z płatków można sporządzić owsianki, zupy mleczne z dodatkiem mleka krowiego lub roślinnego, ewentualnie na bazie wody. Płatki można dodawać także do jogurtów, kefirów i koktajli, a dla smaku można dorzucić owoce, orzechy, bakalie itp. Można je wykorzystać również w pieczeniu ciast, ciasteczek, naleśnikach, pieczywa.

Płatki owsiane to jeden z najczęściej stosowanych naturalnych kosmetyków jako baza peelingu, maseczek.

Sposób użycia
Mleko wlej do garnka, wsyp płatki i ustaw na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj cukier i sól. Kiedy płatki będą miękkie dorzuć do owsianki banana oraz rodzynki. Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej owsianki jest starta gorzka czekolada lub odrobina kakao.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Płatki 

Odwiedź nas na Facebooku.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping