Kasza jęczmienna

4,97 

W ecotrendy.pl dbamy o to, by proponować naszym Klientom naturalne produkty i jednocześnie bogate w składniki wpływające korzystnie na nasze zdrowie. Takim produktem jest kasza jęczmienna. Spożycie kaszy jęczmiennej wpływa pozytywnie na poziom złego cholesterolu, działa ochronnie na miąższ wątroby, nerki i serce.

 

Masa netto: 1000 g

 

Na stanie

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z nasion jęczmienia, który w Polsce jest bardzo powszechnie uprawiany. Ludzie najczęściej ziarno to spożywają w formie kasz oraz w słodach jęczmiennych przy produkcji piwa.

Wartości odżywcze w 100 g

w 100 g

Energia

1414 kj/335 kcal

Tłuszcze

2,1 g

kwasy nasycone

0,5 g

Węglowodany

w tym cukry:

63 g

5,6 g

Białko

13,5 g

Błonnik

5,9 g

Właściwości i zastosowanie – kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna jest najlepszym źródłem błonnika. Istotną rolę odgrywa zwłaszcza jego frakcja o nazwie β-glukan. Jest to błonnik rozpuszczalny w wodzie. Po spożyciu, chłonie duże ilości wody i przez to pęcznieje w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu, po nawet niewielkim posiłku, długo odczuwamy sytość. Szczególną zaletą β-glukanów jest ich niebywała zdolność do obniżania stężenia cholesterolu we krwi. Badania wykazują, że codzienne spożywanie co najmniej 3 g β-glukanu jęczmienia może zmniejszać stężenie złego cholesterolu od 19 do 24%, w porównaniu do osób, których dieta nie zawiera tego ziarna.

Kolejną zaletą spożywania kaszy jest korzystny wpływ β-glukanów na błonę śluzową jelita. W jelicie są one rozkładane przez bakterie naszej mikroflory. Podczas tego procesu powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (butyrylowy i propinowy), które są pożywieniem dla komórek nabłonkowych jelita grubego. Powstające związki warunkują dobrą kondycję jelita, tj. przyspieszają regenerację po operacjach oraz zmniejszają stan zapalny i ryzyko powstawania polipów, a także nowotworów jelita.

Kasza jęczmienna jest bogata w przeciwutleniacze, które mają właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne. Dzięki spożyciu kaszy uruchamiane  są spowalniające procesy starzenia, wzmacniające mięsień i naczynia krwionośne, działające ochronnie na miąższ wątroby, nerki i serce. Dzięki swoim właściwościom działa przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie.

Kasza jęczmienna w codziennej kuchni, czy diecie idealnie nadaje się do zup, gulaszy, gołąbków, zapiekanek czy sosów.

Kraj pochodzenia: Polska
Produkt może zawierać : gluten, orzechy, sezam, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kasze 

Odwiedź nas na Facebooku.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping