Tradycja suszenia owoców śliwy sięga tysięcy lat. Jej początków możemy doszukiwać się w czasach starożytnej Persji oraz Grecji. Dzisiaj natomiast, za największego producenta niniejszych owoców możemy uznać region Kalifornii. Zbiór owoców jest na przełomie sierpnia i września. Wówczas, śliwki osiągają pełnie swojego smaku oraz cennych dla zdrowia wartości odżywczych.
Śliwki suszone – wartości odżywcze:
- wartość energetyczna 1199kJ/284 kcal,
- Tłuszcz 1.2g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.2g,
- węglowodany 60g – w tym cukry 60g,
- błonnik 9.4g,
- białko 3.5g,
- sól 0,03g.
Składniki: śliwki suszone 99,9%, substancja konserwująca E202
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, migdały, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 1000 g
Wyprodukowano dla: Ecotrendy Sp. z o.o., ul. Wojsławicka 7J, 22-100 Chełm
Właściwości
Śliwki suszone stanowią prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Za sprawą zawartości witaminy A (w ilości aż pięciokrotnie wyższej niż w świeżych owocach), suszone owoce śliwy przyczyniają się do poprawy funkcjonowania wzroku oraz kondycji skóry. Oprócz witaminy A śliwki są także źródłem witamin K oraz witamin z grupy B są to B2 i B6.
Śliwki mają wpływ na prawidłowe trawienie, a także chronią przed działaniem wolnych rodników. Dzięki obecności błonnika usprawniają perystaltykę jelit i tym samym zapobiegają zaparciom. Sorbitol zawarty w owocach suszonej śliwki stwarza odpowiednie środowisko do rozwoju flory bakteryjnej. Spożywanie suszonych śliwek zalecane jest także kobietom w wieku pomenopauzalnym, ponieważ zapobiegaj zanikowi tkanki kostnej w tej grupie wiekowej. Spożywanie śliwek także zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Śliwki są także dobrym źródłem miedzi, która w odpowiednich dawkach zapobiega chorobom układu krążenia, a także służy koncentracji i wzmacnia odporność. Pozytywny wpływ suszonych śliwek na układ krążenia wynika też z obecności sporych ilości polifenoli, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi i utrzymują prawidłowy stan ścian tętnic i żył.
Zastosowanie
Śliwki suszone znajdują bardzo duże zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pożywnej owsianki, czy też jogurtu z ziarnami. Są też idealnym pomysłem na zdrową przekąskę do pracy czy też szkoły, które staną się alternatywą dla słodyczy. Te owoce doskonale komponują się również z mięsem. Idealnie pasują zarówno do pieczeni, jak i wegańskich przysmaków przygotowanych na bazie kaszy gryczanej. Ponadto śliwki suszone stanowią smaczne uzupełnienie świątecznych potraw np. bigosu oraz kompotu z suszu, których nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji.