Śliwka suszona 500 g

11,47 

W ecotrendy.pl dbamy o to, by każdy produkt był naturalny i wyjątkowo smaczny. Nasza oferta obejmuje m.in. suszone owoce, które warto spożywać w codziennej diecie. Jednym z takich produktów są suszone śliwki, które stanowią cenne źródło witamin i minerałów.  Dzięki suszeniu zyskują one znacznie słodszy smak i charakterystyczną konsystencję.

Masa netto: 500 g

 

Brak w magazynie

Tradycja suszenia owoców śliwy sięga tysięcy lat. Jej początków możemy doszukiwać się w czasach starożytnej Persji oraz Grecji. Dzisiaj natomiast, za największego producenta niniejszych owoców możemy uznać region Kalifornii. Zbiór owoców jest na przełomie sierpnia i września. Wówczas, śliwki osiągają pełnie swojego smaku oraz cennych dla zdrowia wartości odżywczych.

Śliwki suszone – wartości odżywcze:

  • wartość energetyczna 1199kJ/284 kcal,
  • Tłuszcz 1.2g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0.2g,
  • węglowodany 60g – w tym cukry 60g,
  • błonnik 9.4g,
  • białko 3.5g,
  • sól 0,03g.

Składniki: śliwki suszone 99,9%, substancja konserwująca E202
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, migdały, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 1000 g
Wyprodukowano dla: Ecotrendy Sp. z o.o., ul. Wojsławicka 7J, 22-100 Chełm

Właściwości

Śliwki suszone stanowią prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Za sprawą zawartości witaminy A (w ilości aż pięciokrotnie wyższej niż w świeżych owocach), suszone owoce śliwy przyczyniają się do poprawy funkcjonowania wzroku oraz kondycji skóry. Oprócz witaminy A śliwki są także źródłem witamin K  oraz witamin z grupy B są to B2 i B6.
Śliwki mają wpływ na prawidłowe trawienie, a także chronią przed działaniem wolnych rodników. Dzięki obecności błonnika usprawniają perystaltykę jelit i tym samym zapobiegają zaparciom. Sorbitol zawarty w owocach suszonej śliwki stwarza odpowiednie środowisko do rozwoju flory bakteryjnej. Spożywanie suszonych śliwek zalecane jest także kobietom w wieku pomenopauzalnym, ponieważ zapobiegaj zanikowi tkanki kostnej w tej grupie wiekowej. Spożywanie śliwek także zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy.  Śliwki są także dobrym źródłem miedzi, która w odpowiednich dawkach zapobiega chorobom układu krążenia, a także służy koncentracji i wzmacnia odporność. Pozytywny wpływ suszonych śliwek na układ krążenia wynika też z obecności sporych ilości polifenoli, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi i utrzymują prawidłowy stan ścian tętnic i żył.

Zastosowanie

Śliwki suszone znajdują bardzo duże zastosowanie w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pożywnej owsianki, czy też jogurtu z ziarnami. Są też idealnym pomysłem na zdrową przekąskę do pracy czy też szkoły, które staną się alternatywą dla słodyczy. Te owoce doskonale komponują się również z mięsem. Idealnie pasują zarówno do pieczeni, jak i wegańskich przysmaków przygotowanych na bazie kaszy gryczanej. Ponadto śliwki suszone stanowią smaczne uzupełnienie świątecznych potraw np. bigosu oraz kompotu z suszu, których nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping