Ostropest plamisty mielony

6,59 

Ostropest plamisty to odtłuszczone, mielone owoce ostropestu plamistego. Ostropest plamisty jest wykorzystywany w ziołolecznictwie. Owoce swoim wyglądem przypominają nasiona zbóż.

Ostropest plamisty stanowi wartościowy składnik zbilansowanej i urozmaiconej diety. Sylimaryna zawarta w ostropeście plamistym ma korzystny wpływu na wątrobę i układ trawienny.

Masa netto: 500 g

 

Brak w magazynie

Ostropest plamisty mielony – wartości odżywcze

w 100 g

Energia

1657 kJ/402 (kJ/kcal)

Tłuszcze

34 g

kwasy nasycone

4,8 g

Węglowodany

1,5 g

w tym cukry

1,1 g

Błonnik

41 g

Białko

20 g

Sól

0,02 g

 

Ostropest plamisty – właściwości i zastosowanie

Ostropest plamisty bogaty jest głównie w sylimarynę, która stanowi kompleks kilku substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Dodatkowo znaleźć w nim można również: olejki eteryczny i gorycze, olej bogaty w kwas linowy, oleinowy i palmitynowy, sterole roślinne oraz witaminę E.  Sylimaryna zawarta w ostropeście plamistym ma korzystny wpływu na wątrobę i układ trawienny. Wspiera pracę komórek układu immunologicznego, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym spowalnia rozwój komórek rakowych. Ostropest plamisty znalazł również zastosowanie w leczeniu takich schorzeń jak zapalenie i marskość wątroby oraz  jako ochrona na komórki błony śluzowej żołądka. Stosowany jest jako środek poprawiający łaknienie i trawienie ciężkostrawnych posiłków, rozkurczowy, ale także przeciwwolnorodnikowy i wspomagający w terapii onkologicznej.

Ostropest plamisty w każdej postaci zachowuje swoje wartości odżywcze i stanowi wartościowy składnik zbilansowanej oraz urozmaiconej diety. Zmielone i odtłuszczone owoce ostropestu plamistego, stanowią wartościowy dodatek do musli, owsianki i kasz. Są dobrą posypką do sałatek, a także wzbogacają smak i wartość odżywczą sałatek, pieczywa, zup i sosów.

Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz silimaryny o wysokim potencjale antyoksydacyjnym ostropest znalazł zastosowanie w kosmetyce. Zmielone nasiona wystarczy połączyć z olejkiem migdałowym bądź oliwą z oliwek i gotową papkę nałożyć na twarz, a następnie spłukać po około pół godziny. Taka maseczka zadziała bardzo regeneracyjnie szczególnie po intensywnym opalaniu, nawilży, odżywi skórę oraz załagodzi podrażnienia. Dlatego warto wykonywać tego typu zabieg w przypadku wysuszonej, podrażnionej i skłonnej do zmarszczek skóry.

 

Sposób użycia

Ostropest powinien być stosowany w trakcie posiłku lub bezpośrednio po nim i popity dużą ilością wody. Zalecana dawka to 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce.

Można je spożywać również w postaci naparu. Jedną czubatą łyżeczkę zmielonych owoców ostropestu (ok. 5 g) zalać 1 szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić na 5-10 minut. Wymieszany napar wypić po przestudzeniu, przed posiłkiem. Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania, występuje w przypadku spożycia porcji naparu dziennie.

 

Składniki: mielone ziarna ostropestu plamistego 99,50%.

Produkt może zawierać: gluten, orzechy,  migdały, sezam, produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping