Pestki dyni łuskane 500g

15,87 

Dynia to jedno z tych warzyw, które nierozerwalnie kojarzą się nam z jesienią. Ten niezwykle rozpoznawalny symbol Halloween ma nam do zaoferowania bardzo wiele cennych wartości odżywczych. Co takiego mają w sobie pestki dyni, że są polecane przez dietetyków? Jak można wykorzystać je w kuchni? Jakie witaminy i składniki mineralne mamy szansę w nich znaleźć? Jaki wpływ mają na nasz organizm?

Brak w magazynie

Pestki dyni łuskane 500g

W pestkach dyni obecny jest kwas linolowy, oleinowy, a także palmitynowy, które zmniejszają ryzyko na choroby sercowo-naczyniowe oraz zapobiegają alergii. Pestki dyni łuskane to także obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm potrzebuje do budowy ścian komórkowych. Pestki dyni mają również działanie antywirusowe i przeciwgrzybicze, a to dzięki obecności lignanów. Warto też wspomnieć o tym, że wykazują właściwości przeciwpasożytnicze.

Pestki dyni łuskane – Właściwości

Pestki dyni 500g. Doceniane są głównie za obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm potrzebuje do budowy ścian komórkowych, a także pełnią funkcję transportową enzymów w organizmie. W tych ziarnach obecny jest też kwas linolowy, oleinowy i palmitynowy, które zmniejszają ryzyko na choroby sercowo-naczyniowe oraz zapobiegają alergii. Aby wielonienasycone kwasy tłuszczowe były dobrze przyswajalne niezbędna jest witamina E, która również obecna jest w pestkach dyni. Odgrywa ona ważną rolę w organizmie jako przeciwutleniacz także wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Inne witaminy występujące w pestkach to witaminy: A, C, B1, B2, B3 i B6.

Pestki dyni mają również działanie antywirusowe i przeciwgrzybicze, a to dzięki obecności lignanów. Warto też wspomnieć o tym, że wykazują właściwości przeciwpasożytnicze.

Zawierają one również cynk, który pomaga w zachowaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci. Ponadto wpływa on na utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu we krwi, co jest  niezwykle istotne w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego u mężczyzn.

Zastosowanie

Pestki dyni w  kuchni można wykorzystać w różnorodny sposób. Dostępne w higienicznych opakowaniach, można je bez problemu zabrać ze sobą do szkoły również pracy. Do czego jeszcze możemy wykorzystać pestki dyni? Będą one świetnym dodatkiem do zup o gęstej konsystencji, ponieważ wzbogacają ich smak oraz pożywność. Ponadto pestki można wykorzystać do różnego rodzaju sałatek. Świetnie sprawdzą się również do przygotowania smacznej i zdrowej pasty kanapkowej.

Wartość odżywcza w 100g:

  • wartość energetyczna 2444kJ/ 589 kcal,
  • tłuszcz 45.8g – w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8.48g,
  • węglowodany 12.7g – w tym cukry 11.3g,
  • błonnik 5.3g,
  • białko 28.9g,
  • sól 0.05g.

Składniki: pestki dyni łuskane
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, migdały, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 500 g
Wyprodukowano dla: Ecotrendy Sp. z o.o., ul. Wojsławicka 7J, 22-100 Chełm

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping