MĄKA KOKOSOWA 1kg Mąka z kokosów naturalna
Mąka kokosowa to drobny proszek uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego, jako produkt uboczny wytwarzania mleka i oleju kokosowego. Charakteryzuje się intensywnym kokosowym zapachem lekkim posmakiem i aromatem kokosa, dlatego z powodzeniem można nią zastąpić inne rodzaje mąki oraz naturalnie białą barwą.
Mąka kokosowa jest bogata w naturalny błonnik oraz białko, tak ważne w naszej codziennej diecie. Według powszechnej opinii należy do produktów bezglutenowych, przez co licznie wykorzystywana jest jako alternatywa produktów zbożowych.
Mąka z orzechów kokosowych nie zawiera fityn ani cholesterolu, dlatego poleca się jej stosowanie osobom cierpiącym na celiakię i cukrzycę. 100 g tego niezwykłego produktu dostarcza 419 kcal.
Wartości odżywcze: w 100 g
- Wartości energetyczne 1590 kJ / 380 kcal
- Tłuszcze 8 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,5 g
- Węglowodany 50 g w tym cukry 6 g
- Białko 12 g
- Błonnik 30 g
- Sód 0,15 g
Mąka kokosowa zawiera:
- 10 razy więcej błonnika niż mąka pszenna – oczyszcza układ pokarmowy i wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru i insuliny we krwi;
- więcej białka niż mąka pszenna – główny budulec organizmu człowieka;
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu – jest alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej;
Zawiera 8,7 gram tłuszczów na 100 gram produktu, z czego 8 gram to tłuszcze nasycone – działają przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczno i wspomagają metabolizm, dlatego poleca się stosowanie mąki kokosowej podczas diet odchudzających.
Według badań codzienne zjadanie mąki kokosowej w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę oraz choroby mięśnia sercowego.
Mąka kokosowa znajduje zastosowanie w szeroko rozumianej kuchni, jako dodatek do ciast, wielu potraw, oraz deserów Mąka kokosowa nie jest dość słodka, dlatego podczas jej wykorzystywania w kuchni nie zabija nam innych smaków swoja słodkością, wręcz przeciwnie podbija smak przygotowywanych posiłków.
Informacja o alergenach:
W zakładzie produkcyjnym pakowane są również – sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, zawierające gluten, orzechy arachidowe, różne orzechy
Przechowywanie:
Produkt należy przechowywać w suchym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Mąki