Tapenada – Grecka pasta z czarnych oliwek 100 g
Tapenada – Grecka pasta z czarnych oliwek Grelia. To pasta z oliwek, która jest nie tylko wyśmienitą, prostą przekąską, ale przede wszystkim zdrowym dodatkiem do ulubionych potraw. Może być podawana na chrupiącej grzance jako przekąska do czerwonego wina lub jako dodatek do pysznego makaronu, ryby lub innych potraw. Już od dawna wiadomo, że oliwki są niezwykle zdrowe. Są bogatym źródłem energii, ale także cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, minerałów, fitosteroli i witamin. To owoc, który zapobiega schorzeniom układu krążenia oraz wspiera nasz organizm w walce z rozwojem nowotworów.
Skład: Oliwki ciemne, oliwa Extra Virgin, suszone pomidory, oregano, regulator kwasowości: kwas mlekowy, kwas cytrynowy
Właściwości Oliwek
Oliwki to owoce rosnące na drzewie oliwnym, najczęściej w rejonie Morza Śródziemnego oraz części Afryki. Istnieje wiele odmian tej rośliny, a każda z nich posiada swój charakterystyczny smak i zapach. Najbardziej popularną odmianą jest oliwka europejska.
Oliwki występują głównie w trzech kolorach: zielonym, czerwonym i czarnym. Ich kolor zależy od stopnia dojrzałości, czyli momentu, w którym zostały zebrane.
Oliwki zielone to owoce zebrane we wrześniu, zanim dojrzeją. Czerwone (czasem o odcieniu brązu lub fioletu) zbierane są niedługo zanim całkowicie dojrzeją. Zbiór czarnych oliwek odbywa się w grudniu, kiedy owoce są w pełni dojrzałe, dlatego ich smak jest najdelikatniejszy.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 1162kJ/278 kcal
- Tłuszcze: 29,5 g
- Kwasy tłuszczowe: nasycone: 2,6 g.
- Węglowodany: 1,4, g, w tym cukry 0,5 g.
- Białko: 1,7 g.
- Sól: 3,4 g.
Data przydatności do spożycia: październik 2022
Po otwarciu należy przechowywać pastę w lodówce i trzeba ją spożyć w ciągu 25 dni.
Dane techniczne:
Kraj pochodzenia: Grecja
Waga netto: 100 g
Opakowanie: Szklane
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Kuchnia Grecka
Odwiedź nas na facebooku