Olej z pestek dyni 250 ml

22,87 

Olej z pestek dyni został wyprodukowany z nieprażonych pestek dyni ziaren metodą tłoczenia na zimno. Jest produktem całkowicie naturalnym i nierafinowanym. Charakteryzuje się zielono-brązową barwą oraz orzechowym smakiem i zapachem.  Olej z pestek dyni to produkt posiadający właściwości zdrowotne, dlatego jest polecany w medycynie naturalnej. Oprócz tego znalazł zastosowanie w kosmetologii oraz kuchni.

Pozostało tylko: 8

Skład

Olej z pestek dyni przez niektórych nazywany „zielonym złotem” pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno nieprażonych pestek. W wyniku tego procesu otrzymujemy zielono-brązowy olej roślinny, który cechuje się orzechowym smakiem oraz zapachem.

Wartość odżywcza w 100g:

  • Wartość energetyczna 3700kJ/892kcal
  • Tłuszcz – 100 g w tym kwasy tłuszczowe:
    • nasycone – 18g
    • jednonienasycone – 24g
    • wielonienasycone – 58g
  • Węglowodany – 0g
  • Białko – 0g
  • Sól – 0g

Właściwości

Olej z pestek dyni jest ceniony głównie za wysoką zawartość pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. W tym oleju aż  80 % kwasów tłuszczowych znajdujących się w tym oleju to kwasy nienasycone, z czego często ponad 50 % to wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te są niezwykle istotne dla naszego organizmu, ponieważ są potrzebne do budowy witaminy D, ścianek komórkowych oraz hormonów. Najistotniejszym nienasyconym kwasem tłuszczowym zawartym w oleju jest kwas omega-6. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jego niedobór może prowadzić do między innymi zmniejszonej odporności organizmu. Zawiera również wiele innych cennych składników. Wyróżnić możemy witaminy: A, D, E, H oraz witaminy z grupy B. Olej z pestek dyni jest bogaty w składniki mineralne takie jak: cynk, selen, wapń, magnez, sód, fosfor, fluor oraz  potas.

Zastosowanie

Olej z pestek dni swoje zastosowanie znalazł głównie w medycynie niekonwencjonalnej. Jego spożycie poleca się mężczyznom, którzy chcą wspomóc zapobieganie przerostu prostaty. Olej z pestek znany jako produkt wspomagający zwalczanie pasożytów jelitowych oraz wspierający redukcję złego cholesterolu (LDL). Składniki zawarte w oleju minimalizują ryzyko zachorowalności na serce oraz może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

Ze względu na swoje właściwości nawilżające, ujędrniające oraz regeneracyjne olej z pestek dyni znalazł zastosowanie w kosmetyce.

Olej z pestek dyni jest stosowany również w sztuce kulinarnej. Produkt ten należy stosować tylko na zimno, gdyż rozgrzany traci swoje właściwości. Używany jest przede wszystkim jako dodatek do makaronów oraz sałatek.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przed działaniem promieni słonecznych.

W naszym sklepie znajdziecie także olej o pojemności 500 ml.

Odwiedź nas na Facebooku.

Pojemność

250 ml, 500 ml

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping