Chleb orkiszowy – mieszanka do wypieku
Zapach świeżego chleba o poranku – to najlepszy aromat jaki można sobie wyobrazić. Niestety składy sklepowych wypieków dają dużo do życzenia. A jeśli już znajdziemy chleb z prawdziwym składem jego cena zazwyczaj bywa zaporowa. Dlatego my wybieramy przygotowanie własnego chleba i Ty też musisz spróbować! Wyrób domowego chleba jest prostszy niż Ci się wydaje, a to właśnie dzięki gotowym mieszanką.
Kupując mieszankę do pieczenia chleba ułatwisz sobie życie. Nie musisz myśleć o tym jakich składników użyć, ponieważ większość mieszanek wymaga tylko dolania wody i dodania drożdży, a jeżeli jesteś ambitny możesz poeksperymentować również z zakwasami piekarniczymi.
Czy chcesz podać chrupiący i świeży chleb? Idealne trafiłeś. Z odpowiednią mieszanką zrobisz to szybko i łatwo. Załóż fartuch – i do dzieła, zobacz jakie to proste!
Chleb orkiszowy – sposób pieczenia :Chleb możesz piec zarówno w piekarniku, jak i w maszynie do pieczenia chleba. Z opakowania mieszanki upieczesz wyjątkowy chleb o masie około 0,8 kg.
wartość odżywcza w 100g:
- wartość energetyczna – 1411/337 (kJ/kcal)
- tłuszcze – 1,70 g
- kwasy nasycone -0,48 g
- Węglowodany – 66 g
- w tym cukry – 2 g
- Białko – 12 g
- Sól** – 0,78 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400Kj/2000 kcal)
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
Skład mieszanki: mąka pszenna (typ 750), mąka orkiszowa (25%), płatki ziemniaczane, sól, suchy zakwas piekarski
Masa netto: 500 g
Informacja o alergenach:
Produkt zawiera gluten pochodzący ze zbóż. Produkt może zawierać: orzechy, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, migdały, produkty pochodne.
Przechowywanie:
Produkt należy przechowywać w suchym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wyprodukowano dla: Ecotrendy Sp. z o.o., 22-100 Chełm, ul. Wojsławicka 7J.
W jaki sposób upiec chleb orkiszowy? Przeczytaj jakie to proste:
- Wsyp opakowanie mieszanki do wypieku (500g) do miski i wlej 300 ml wody w temp. pokojowej. Do wody dodaj wcześniej 15g świeżych drożdży lub 6g drożdży instant. Rozpuść je w wodzie mieszając a następnie odstaw na kilka minut przed dodaniem do mieszanki.
- Całość wymieszaj za pomocą miksera na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie zwiększ obroty, by uzyskać jednolitą konsystencję ciasta. Możesz równie dobrze wymieszać i wyrobić ciasto ręcznie. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, uformuj pożądany kształt i włóż do formy posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj i pozostaw do wyrastania w ciepłym miejscu na 60 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 210⁰ C i piecz przygotowany chleb przez 50 minut. Aby zapewnić odpowiednią wilgotność podczas pieczenia należy wstawić do piekarnika naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
- Na około 10 min przed wyjęciem chleba z piekarnika możemy posmarować go białkiem jaja kurzego, ponieważ białko pozwoli uzyskać apetyczną skórkę z charakterystycznym połyskiem. Ale i bez tego skórka będzie brązowa i chrupiąca.
- Na końcu, po wyjęciu z piekarnika wyjmij chleb z formy i połóż go odwracając wierzchnią (chrupiącą) warstwą do dołu na drewnianej desce do krojenia aż do wystygnięcia. Ponieważ taki sposób studzenia chleba spowoduje, że zachowamy chrupiącą skórkę.
W przypadku wypieku w automacie stosujemy 5g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant, które są dozowane wraz z letnią wodą 300 ml oraz mieszanką. Ustawiamy program podstawowy (3 godziny).
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Mieszanki chlebowe
Odwiedź nas na Facebooku.