Herbata czerwona W głębi lasu
Herbata czerwona Pu Erh „W Głębi Lasu” to wyjątkowa mieszanka zawierająca w swoim składzie:
- herbatę Pu Erh
- melisa,
- żurawina,
- liść jeżyny,
- aromat,
- aronia,
- malina,
- jaśmin.
Herbatę należy parzyć w temperaturze około 70-80 °C. Po zagotowaniu wody najlepiej jest więc odczekać około 5 minut. Parzenie powinno trwać dość krótko: od 2 do 3 minut. Jedna łyżeczka herbaty wystarczy na 200 ml wody.
Herbata Czerwona Pu-erh
Herbatę czerwoną Pu-erh uprawia się w Chinach. W przeciwieństwie do herbaty czarnej jest poddawana procesowi fermentacji. Cechuje ją aromatyczny, gorzki smak a także wyraźny, ziemno-korzenny aromat. Produkcja herbaty Pu-erh składa się z kilku etapów. Pierwszym z nich jest rozłożenie wilgotnych liści na słońcu. Podczas ich więdnięcia są osuszane oraz obracane. Następnie suche liście rozkłada się w specjalnym fermentacyjnym pomieszczeniu, gdzie są przykrywane i przechowywane przez kilka dni. Podczas leżakowania muszą mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę również podwyższoną wilgotność. Po zakończonej fermentacji herbatę przekłada się do form i przechowuje w celu polepszenia walorów smakowych. Im herbata jest starsza, tym lepszy aromat ją wyróżnia. Herbaty Pu-erh można podzielić na dwie grupy:
Pu-erh Shu – wytwarzane z listków poddawanych tlenowej obróbce;
Pu-erh Sheng – wytwarzane z liści surowych.
Dlaczego warto pić herbatę?
- pozytywnie wpływa na pracę mózgu,
- działa ochronnie na nasze organy (nerki, wątroba, serce),
- reguluje poziom cukru we krwi,
- poprawia metabolizm a także ułatwia spalanie tłuszczu,
- działa pobudzająco,
- znakomicie sprawdza się w zwalczaniu przeziębień.
Waga netto: 50 g
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Herbaty