Figi suszone 1 kg

28,67 

Figi suszone to smaczna przekąska, która jest skarbnicą wzmacniającego kości wapnia. Mają go prawie tyle samo co szklanka mleka! Ponadto są także najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców.

 

Masa netto: 1 kg

 

Na stanie

Właściwości

Figi to egzotyczne owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Przede wszystkim cenione są suszone figi, które odznaczają się wyjątkowo wysoką zawartością wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków. Dzięki temu wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego.

Figi suszone — źródło zdrowia

Figi są bogatym źródłem witamin: A, z grupy B (B1, B2, B5, B6), K1, C , a także innych składników mineralnych. Dostarczają min. magnezu, dzięki czemu wspomagają np. walkę ze stresem czy bezsennością. O figach powinny pamiętać osoby, które piją duże ilości kawy lub innych napojów zawierających kofeinę, gdyż te wypłukują magnez z organizmu. Dzięki zawartości wapnia figi wzmacniają kości, stanowią również efektywny element profilaktyki osteoporozy. Ponieważ są źródłem fosforu, wapń jest bez problemu przez organizm przyswajany . Tym samym nie powinno zabraknąć ich w diecie, szczególnie na odwapnianie kości narażonych, kobiet w okresie menopauzy.

Zawarty w figach potas pomaga natomiast w walce z nadciśnieniem oraz w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej. – potas uwalnia z organizmu zatrzymywaną przez sód wodę.
Figi są również dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Przeciwdziałają zaparciom i regulują pracę jelit.

Poza tym, figi:

  • pozytywny wpływ na skórę oraz wzrok, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • zwalczają kaszel (gdy ugotujemy je w mleku lub napijemy się przygotowanej z nich nalewki)
  • mają działanie antybakteryjne
  • posiadają one silne właściwości antyoksydacyjne, które są związane z dużym stężeniem polifenoli
  • wzmacniają odporność organizmu, a także wspomagają pracę wątroby
  • zapobiegają chorobom dziąseł
  • mają właściwości odkwaszające organizm

Figi suszone — zdrowa przekąska

Figi można spożywać na wiele sposobów.  Zarówno figi świeże, jak i suszone, można jadać bez żadnych dodatków, tj. po prostu jako przekąskę. Suszone figi stanowią również wspaniały dodatek do wielu deserów. Dodaje się je do ciast i ciasteczek, kompotów, a także musli i owsianek czy herbaty.

Figi suszone — wartości odżywcze

w 100 g

Energia

1162 kJ/275 kcal

Tłuszcze

1,3 g

kwasy nasycone

0,2 g

Węglowodany

w tym także cukry

55,1 g

55,1 g

Błonnik

12,9 g

Białko

3,5 g

Sól

0,1 g

Składniki: figi suszone

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam, a także produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Ponadto, zobacz więcej produktów z tej kategorii tutaj.

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping