Herbata Zielona Gunpowder 50g

11,99 

Gunpowder cechuje rześkość naparu i jego brunatna barwa. Nazwa Gunpowder nawiązuje do prochu strzelniczego, ponieważ przypominają go liście zwinięte ciasno w liczne, drobne kuleczki oraz dźwięki przypominającego trzask, który wydają one przy zaparzaniu w wodzie.
Warto wspomnieć, że napar Gunpowder oczyszcza organizm z toksyn i jest silnym antyoksydantem. Ze względu na dużą zawartość teiny jest mocno pobudzająca, dlatego poleca się pić ją rano i po południu.

Na stanie

Herbata Zielona Gunpowder

Zielona herbata z serii Gunpowder pochodząca z chińskiej prowincji Anhwei. Tu w duchu wieloletniej tradycji do produkcji herbaty podchodzi się ze szczególną uwagą. Starannie zebrane liście nie fermentują, a zostają poddane suszeniu tuż po zerwaniu.

Gunpowder cechuje rześkość naparu i jego brunatna barwa. Nazwa Gunpowder nawiązuje do prochu strzelniczego, ponieważ przypominają go liście zwinięte ciasno w liczne, drobne kuleczki oraz dźwięki przypominającego trzask, który wydają one przy zaparzaniu w wodzie.
Warto wspomnieć, że napar Gunpowder oczyszcza organizm z toksyn i jest silnym antyoksydantem. Ze względu na dużą zawartość teiny jest mocno pobudzająca, dlatego poleca się pić ją rano i po południu.
Herbatę należy parzyć w temperaturze około 70-80C. Po zagotowaniu wody najlepiej jest więc odczekać około 5 minut. Parzenie powinno trwać dość krótko: od 2 do 3 minut. Jedna łyżeczka herbaty wystarczy na 200 ml wody.

Herbata Zielona

Zielona herbata przebyła długą i fascynująca drogę, zanim znalazła się na europejskich stołach. Jej dobroczynny wpływ na nastrój oraz samopoczucie jako pierwsi odkryli Chińczycy. Dziś napar ze słabo sfermentowanych listków piją ludzie na całym świecie. Doceniają nie tylko walory smakowe, ale również wspaniałe prozdrowotne właściwości zielonej herbaty. Zielona herbata powstaje z listków poddanych minimalnemu procesowi utlenienia. Dzięki temu zawiera o wiele więcej składników mineralnych niż choćby herbata czarna. Przyrządzony z niej napar ma również znacznie bardziej delikatny smak i aromat oraz subtelną barwę. Istnieją różne herbaty zielone. Ich gatunki i rodzaje wyróżnia się na podstawie kraju pochodzenia, warunków uprawy czy pory zbiorów. Uwagę zwraca się również na wygląd liści, a także kolor i smak przyrządzonego z nich naparu. Choć zielona herbata po raz pierwszy zaczęła być parzona w Chinach, szybko rozprzestrzeniła się na inne rejony świata. Już od wielu lat z wielkim powodzeniem uprawia się ją również w Japonii, Indiach, Indonezji, Wietnamie na Sri Lance czy w Kenii.

Dlaczego warto pić herbatę?

Powodów jest wiele, a najważniejsze z nich to:
  • pozytywnie wpływa na pracę mózgu,
  • działa ochronnie na nasze organy (nerki, wątroba, serce),
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • poprawia metabolizm oraz ułatwia spalanie tłuszczu,
  • działa pobudzająco,
  • znakomicie sprawdza się w zwalczaniu przeziębień.

Przechowywanie: w szczelnym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.

Waga netto: 50 g
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Herbaty 
Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping