Promocja!

Żurawina suszona cięta 1kg

25,99 

Żurawina suszona jest owocem o cierpkim, ale słodkim smaku. Suszone owoce żurawiny można spożywać same lub jako dodatek do innych potraw. Doskonale komponuje się zwłaszcza z duszonym lub pieczonym mięsem.

Na stanie

Żurawina suszona cięta 1kg

Żurawina suszona jest owocem o cierpkim, ale słodkim smaku. Suszone owoce żurawiny można spożywać same lub jako dodatek do innych potraw. Doskonale komponuje się zwłaszcza z duszonym lub pieczonym mięsem.

Żurawina jest bogatym źródłem witaminy C, ale nie tylko, może dostarczyć witaminy B1 i B2. Jest źródłem witaminy A i E oraz związków mineralnych takich jak: potas, sód, wapń i selen. Owoc żurawiny zawiera również luteinę i beta-karoten. Posiada cenne antyoksydanty, które chronią nas przed chorobami. Wykazuje właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Najbardziej znana jest ze skutecznego działania w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych oraz pęcherza.

Żurawina w  medycynie tradycyjnej stosowana zalecana jest w dolegliwościach reumatycznych, zapaleniach śluzówki jamy ustnej, przeziębieniach, problemach z układem pokarmowym i w leczeniu dolegliwości układu moczowego. Spożywanie żurawiny obniża zapadalność na choroby układu naczyniowego, a także chroni przed chorobami wrzodowymi żołądka poprzez zapobieganie osadzaniu się bakterii. Jest korzystna w leczeniu nadciśnienia tętniczego, a także zapobiega chorobom grzybiczym. Zaskakującą informacją jest, że wpływa na zdrowie naszych zębów, poprzez działanie hamujące dla rozwoju bakterii w jamie ustnej – co chroni przez chorobami dziąseł, przyzębia, a także próchnicą. Korzystnie wpływa również na pracę jelit i trzustki, wzmacnia naszą odporność, jak również zapobiega jaskrze czy zaćmie. Wykazano również, że ma korzystny wpływ na zapobieganie chorobą mózgu, takim jak: Alzheimer czy Parkinson.

Żurawinę możemy dodawać do płatków śniadaniowych, ciast, ciastek, deserów. Można z niej przyrządzić np. kompot, kisiel lub dżemy. Najczęściej żurawina w postaci suszonej wykorzystywana jest jako pyszna, pożywna przekąska, będąca zdrową alternatywą dla słodyczy.

Żurawina zawiera błonnik, witaminę C, E i K oraz witaminy z grupy B, sole mineralne (wapń, fosfor, miedź i jod), garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy. To one odpowiadają za cierpko-słodki smak.

Żurawina suszona – wartości odżywcze w 100 g

Energia – 308 kcal

Tłuszcze – 1,37 g  w tym kwasy nasycone 0,1 g

Węglowodany – 82,36g w tym cukry 65 g

Białko – 0,07 g

Sól – 0,07 g

Składniki: żurawina, cukier, olej roślinny (słonecznikowy). Cukier trzcinowy i olej słonecznikowy są dodawane wyłącznie w celu zachowania naturalności żurawiny, a jednocześnie pozwalają nie dodawać do niej konserwantów.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Bakalie – suszone owoce 

Odwiedź nas na Facebooku.

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping