Wyświetlanie 1–12 z 16 wyników

To nie żadne nowe odkrycie, że pestki i nasiona roślin są zdrowym uzupełnieniem każdej diety. Zawierają zdrowe tłuszcze i wartościowe substancje, co czyni je “superfoods”. To słowo kojarzy się z egzotycznymi produktami, jednak również w Europie można liczyć na lokalne dobrodziejstwa, które dostarczą tyle samo wartości odżywczych, jak te zza oceanu. W pestkach i nasionach znajdują się niemal wszystkie substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cenne kwasy tłuszczowe uzupełniają dietę. Ich swoistość polega na tym, że w niewielu produktach żywności występują składniki, które w nasionach i pestkach znajdują się w porównywalnie dużym stężeniu. Jako silne antyoksydanty, poprzez zwalczanie wolnych rodników zapobiegają procesom starzenia.  Dodatkowo łatwo je przyswoić, nadają się do dań zarówno wytrawnych, jak i deserów.

Słonecznik

Nasiona kwiatu słonecznika  są wyjątkowo bogate w witaminę E, która zbawiennie wpływa na kondycję skóry. Ponadto osoby zmagające się w wysokim cholesterolem powinny włączyć je do swoich codziennych nawyków żywieniowych. Nasiona pomagają regulować jego poziom i wspomagają walkę z miażdżycą. 

Pestki dyni 

Pestki dyni to nieocenione źródło cynku. Wystarczy jedna garść, by spełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Cynk odpowiada za zdrowe włosy, paznokcie i skórę. Jego regularne spożywanie w naturalnej postaci, zamiast przyjmowania go w syntetycznych tabletkach, przynosi lepsze efekty, ponieważ dynia zawiera również magnez, który pomaga zwalczać zmiany nastroju i utrzymywać nerwy na wodzy. 

Sezam łuskany 

Ze względu na niski indeks glikemiczny, sezam sprzyja walce z cukrzycą. Co ciekawe nasiona wzmacniają cały układ pokarmowy i stanowią dla niego ochronę przed niekorzystnymi skutkami spożywania alkoholu. Dodatkowo z nasion można zrobić domową pastę tahini. Wytrącony olej z nasion w postaci pasty wykazuje lepszą wchłanialność, a sama pasta jest składnikiem wielu potraw, między innymi hummusu.

Błonnik 

Błonnik z racji tego, że jest składnikiem budulcowym ludzkich ścian komórkowych, stanowi podstawę piramidy żywnościowej. Nie jest trawiony ani wchłaniany w przewodzie pokarmowym, a jedynie przenika przez organizm usprawniają pracę jelit, a co za tym idzie, również pomagają w zrzuceniu kilogramów. 

Siemię lniane brązowe

Brązowa odmiana siemienia lnianego zawiera duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zalecana kuracja z kiślu lnianego oczyszcza jelita i usprawnia ich kondycję. Zdrowe tłuszcze, których len jest nielicznym źródłem o tak wysokim stężeniu mają dobry wpływ na włosy, paznokcie i nawilżenie skóry. 

Siemię lniane złote 

Złote siemię lniane jest źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3.  Cechują się szerokim wachlarzem aktywności biologicznej w organizmie i ich spożywanie ma korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. 

Ostropest 

Ostropest w postaci ziarenek można potraktować jako przekąskę, dodawać do sałatek lub wypieków. Mielony sprawdzi się jako dodatek do jogurtów, koktajli, czy mąki używanej do wypieków, w celu wzbogacenia walorów odżywczych. Nasiona zawierają sylamarynę, tak określa się kompleks dobroczynnych  flawonolignanów. Najważniejszym ze skutków regularnego spożywania są: zdolność organizmu do samooczyszczania, regeneracja wątroby i hamowanie wchłaniania przez nią toksyn. 

Czarnuszka 

Czarnuszka to idealny produkt dla cukrzyków. Zarówno nasiona, jak i olej tłoczony na zimno i pity na czczo zmniejsza poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości witamin z grupy B zmniejsza nerwowość i poprawia humor. 

Nasiona chia 

Nasiona są składnikiem popularnego “puddingu chia”, żelujące właściwości nadają produktom unikalnej konsystencji, a wiążąca substancja jest bogata w zdrowe tłuszcze i składniki.  

Powyższe nasiona warto przemycać w diecie. Najlepiej dodawać do ciasta chlebowego lub posypywać nimi powierzchnie. Nadadzą treściwość wnętrzu, a uprażone na skórce dodadzą wyjątkowego smaku!

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping