Wyświetlanie jednego wyniku

Mąka orkiszowa

Jest to mąka, która w ostatnim czasie zdecydowanie podbiła serca Polaków. Neutralny, delikatny smak i ponadprzeciętne wartości odżywcze sprawiły, że stała się jednym z najbardziej pożądanych  produktów. Wspaniale nadaje się do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, zagęszczania sosów i słodkich kremów. Nie ma intensywnego smaku, który przebiłby się w daniu, natomiast korzyści z jej spożywania mówią same za siebie.

Warto wiedzieć, że orkisz to odmiana pszenicy (pszenica orkiszowa), w mące pszennej wykorzystane zostaje innego rodzaju ziarno (pszenica zwyczajna). Mimo tego, za każdym razem, gdy w przepisie przeczytasz o mące pszennej, spokojnie możesz zastępować ją orkiszową. Dzięki temu podniesiesz walory zdrowotne swojego dania ponieważ orkisz zawiera znacznie więcej manganu, magnezu, białka oraz kwasów Omega 3, niż jego kuzynka pszenica zwyczajna. Dodatkowo jest lekkostrawny, więc warto stosować orkiszowe zamienniki w stanach zapalnych układu pokarmowego.

Jak już wspominaliśmy, mąkę można wyrabiać nie tylko ze zbóż, ale także z nasion strączkowych oraz orzechów. W Ecotrendach proponujemy Ci wobec tego mąki z kokosów oraz z migdałów.

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping