Mąka orkiszowa

6,97 

Mąka orkiszowa posiada lekko słodki, orzechowy smak. Rekomendowana do przygotowania ciastek, spodów do pizzy czy tart. Posiada wysoką zawartość błonnik oraz dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu polecana jest do zagęszczania sosów i zup.

Brak w magazynie

Mąka orkiszowa 1 kg

Mąka orkiszowa posiada lekko słodki, orzechowy smak. Rekomendowana do przygotowania ciastek, spodów do pizzy czy tart. Posiada wysoką zawartość błonnik oraz dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu polecana jest do zagęszczania sosów i zup.

Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nie została poddana modyfikacjom, dlatego uchodzi za dużo zdrowsze ziarno niż pszenica zwyczajna. Obecnie ponownie rozpoczyna się uprawa orkiszu ze względu na rosnące zainteresowanie żywnością prozdrowotną.

Substancją wyróżniającą orkisz i mąkę orkiszową jest rodanid – związek o działaniu naturalnego antybiotyku który znajduje się również we krwi, ślinie i mleku kobiecym. Rodanid stymuluje działanie układu odpornościowego, chroni dziecko karmione piersią przed infekcjami, wpływa na produkcję krwi i prawidłowy wzrost i rozwój młodego organizmu.

Spożywanie mąki orkiszowej może nieść korzyści w wielu aspektach:

  • regulacja rytmu wypróżnień dzięki obecności błonnika pokarmowego,
  • zapobiega zaparciom jest pomocny przy nadmiernych wzdęciach;
  • zmniejszanie ryzyka nowotworu jelita grubego poprzez skracanie kontaktu mas kałowych z jelitem i czasu przenikania toksyn do jego komórek;
  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, na co wpływa wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego oraz niacyny;
  • zmniejszanie ryzyka miażdżycy;
  • poprawa krążenia krwi i zmniejszenie ryzyka anemii za sprawą wysokiej zawartości żelaza i miedzi;
  • wpływ na układ hormonalny poprzez niacynę niezbędną do jego funkcjonowania, a szczególnie do wytwarzania hormonów płciowych;
  • pobudzanie układu odpornościowego przez tiaminę w przypadku zapalenia i przewlekłego stresu;
  • wydłuża uczucie sytości po posiłku.

Wartości odżywcze: w 100 g

  • Wartości energetyczne 1412 kJ / 334 kcal
  • Tłuszcze 2,26 g:
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
  • Węglowodany 62,4 g w tym cukry 3 g
  • Białko 12,8 g
  • Błonnik 5,9 g
  • Sód 0,01 g

Pod względem innych substancji w kontekście zalecanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej to 34% witaminy B3, 10% witaminy B6, 34% magnezu i 24% żelaza. Zawiera też niewielkie ilości wapnia, selenu, witaminy B1, B6 i E.

Informacja o alergenach:

Ze względu na obecność glutenu mąka orkiszowa może być tak samo niewskazana jak pszenica dla osób chorujących na celiakię i z nietolerancją glutenu

W zakładzie produkcyjnym pakowane są również – sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, orzechy arachidowe, różne orzechy

Przechowywanie:

Produkt należy przechowywać w suchym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Mąki 

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping