Wyświetlanie jednego wyniku

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych drobno migdałów. Podobnie jak mąka kokosowa jest naturalnie pozbawiona glutenu, więc stanowi dobry wybór dla osób z nietolerancją tego składnika. Jej wartości odżywcze są imponujące. Jest bogata w błonnik, potas, cynk, magnez, żelazo, wapń, żelazo, i tłuszcze Omega 3, Zawiera także witaminy, w tym: A, E oraz witaminy z grupy B. Zawiera 7 razy mniej węglowodanów niż mąka pszenna. Korzystnie wpływa na budowę kości i wytrzymałość mięśni, wspomaga produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu transport tlenu w organizmie odbywa się sprawnie. Wspiera działanie układu odpornościowego.

Ma charakterystyczny smak i aromat migdałów, można ją również spożywać na surowo (w końcu to po prostu rozdrobnione owoce migdałowca). Możesz zastąpić nią mąkę pszenną w proporcjach 1:1. Doskonale sprawdzi się w przygotowaniu ciast, ciasteczek, gofrów, naleśników, koktajli. Pozwoli Ci przyrządzić domowe makaroniki oraz marcepan! Będzie perfekcyjnym dodatkiem do sosów, musli, czy granoli.

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping