Mąka migdałowa

32,87 

Mąka migdałowa jest surowcem powstałym w wyniku mielenia naturalnych migdałów. Charakteryzuje się intensywnie migdałowym zapachem oraz naturalnie lekko brązową barwą. Mąka migdałowa ma cenne właściwości i wartości odżywcze – jest źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, żelaza i wapnia. Właściwości prozdrowotne mąki migdałowej powinny szczególnie docenić osoby z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, cukrzycą i wysokim ciśnieniem tętniczym krwi.

Na stanie

Mąka migdałowa 1 kg

Mąka migdałowa jest surowcem powstałym w wyniku mielenia naturalnych migdałów. Charakteryzuje się intensywnie migdałowym zapachem oraz naturalnie lekko brązową barwą. Mąka migdałowa ma cenne właściwości i wartości odżywcze – jest źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, żelaza i wapnia. Właściwości prozdrowotne mąki migdałowej powinny szczególnie docenić osoby z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, cukrzycą i wysokim ciśnieniem tętniczym krwi.

Mąka migdałowa znalazła zastosowanie w diecie bezglutenowej, wegetariańskiej, diecie paleo czy diecie o niskiej zawartości węglowodanów. Jest bogata w naturalny błonnik oraz białko, tak ważne w naszej codziennej diecie. Według powszechnej opinii mąka należy do produktów bezglutenowych, przez co licznie wykorzystywana jest jako alternatywa produktów zbożowych.

Dzięki dużej zawartości węglowodanów jest bardzo sycąca.

Mąka migdałowa:

  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i obniża stężenie cholesterolu we krwi dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych;
  • obniża ciśnienie krwi dzięki obecności antyoksydantów;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia raka okrężnicy;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz poprawa glikemię u osób z cukrzycą, ponieważ obniża glikemię posiłkową;
  • ma działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników;

Zastosowanie:

Znajduje zastosowanie w szeroko rozumianej kuchni, jako dodatek do ciast, wielu potraw, oraz deserów. Mąka nie jest dość słodka, dlatego podczas jej wykorzystywania w kuchni nie zabija nam innych smaków swój a słodkością, wręcz przeciwnie podbija smak przygotowywanych posiłków takich jak: ciast, muffinów, ciasteczek, pizzy, mąkę migdałową można stosować jako dodatek do wypieku chleba, do przygotowania naleśników, placuszków, racuchów, jako dodatek do panierek do mięsa. Również stosuje się ją do zagęszczania sosów i zup oraz jako dodatek do deserków, koktajli, płatków śniadaniowych (można ją spożywać na surowo).

Mąka migdałowa – wartości odżywcze w 100 g produktu

  • Wartość kaloryczna – 2519 kJ/ 600 kcal
  • Tłuszcze – 50 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,5 g
  • Węglowodany – 10,7 g, w tym cukry 3,6 g
  • Błonnik – 10,7 g
  • Białko – 21,4 g
  • Sól – 0 g

Informacja o alergenach:

W zakładzie produkcyjnym pakowane są również – sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, orzechy arachidowe, różne orzechy

Przechowywanie:

Produkt należy przechowywać w suchym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Mąki 

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping