Mąka migdałowa 1 kg
Mąka migdałowa jest surowcem powstałym w wyniku mielenia naturalnych migdałów. Charakteryzuje się intensywnie migdałowym zapachem oraz naturalnie lekko brązową barwą. Mąka migdałowa ma cenne właściwości i wartości odżywcze – jest źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, żelaza i wapnia. Właściwości prozdrowotne mąki migdałowej powinny szczególnie docenić osoby z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi, cukrzycą i wysokim ciśnieniem tętniczym krwi.
Mąka migdałowa znalazła zastosowanie w diecie bezglutenowej, wegetariańskiej, diecie paleo czy diecie o niskiej zawartości węglowodanów. Jest bogata w naturalny błonnik oraz białko, tak ważne w naszej codziennej diecie. Według powszechnej opinii mąka należy do produktów bezglutenowych, przez co licznie wykorzystywana jest jako alternatywa produktów zbożowych.
Dzięki dużej zawartości węglowodanów jest bardzo sycąca.
Mąka migdałowa:
- zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i obniża stężenie cholesterolu we krwi dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych;
- obniża ciśnienie krwi dzięki obecności antyoksydantów;
- zmniejsza ryzyko wystąpienia raka okrężnicy;
- zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz poprawa glikemię u osób z cukrzycą, ponieważ obniża glikemię posiłkową;
- ma działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników;
Zastosowanie:
Znajduje zastosowanie w szeroko rozumianej kuchni, jako dodatek do ciast, wielu potraw, oraz deserów. Mąka nie jest dość słodka, dlatego podczas jej wykorzystywania w kuchni nie zabija nam innych smaków swój a słodkością, wręcz przeciwnie podbija smak przygotowywanych posiłków takich jak: ciast, muffinów, ciasteczek, pizzy, mąkę migdałową można stosować jako dodatek do wypieku chleba, do przygotowania naleśników, placuszków, racuchów, jako dodatek do panierek do mięsa. Również stosuje się ją do zagęszczania sosów i zup oraz jako dodatek do deserków, koktajli, płatków śniadaniowych (można ją spożywać na surowo).
Mąka migdałowa – wartości odżywcze w 100 g produktu
- Wartość kaloryczna – 2519 kJ/ 600 kcal
- Tłuszcze – 50 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,5 g
- Węglowodany – 10,7 g, w tym cukry 3,6 g
- Błonnik – 10,7 g
- Białko – 21,4 g
- Sól – 0 g
Informacja o alergenach:
W zakładzie produkcyjnym pakowane są również – sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, orzechy arachidowe, różne orzechy
Przechowywanie:
Produkt należy przechowywać w suchym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Mąki