Kasza manna zwana często grysikiem, otrzymywana jest z ziaren pszenicy. Kasza manna powstaje podczas przemiału ziaren pszenicy na mąkę. W trakcie tego procesu odsiewane są o określonej granulacji kaszki. Możemy spotkać ją w dwóch głównych postaciach: jako kasza manna i kasza manna błyskawiczna (preparowana). Dobrej jakości kasza manna, a taką proponujemy Państwu w ecotrendy.pl powinna być barwy białej z lekko żółtawym odcieniem.
Kasza manna – wartości odżywcze w 100 g
w 100 g |
|
Energia |
359 kcal |
Tłuszcze |
1,1 g |
kwasy nasycone |
0,2 g |
Węglowodany |
73,0 g |
Białko |
13 g |
Błonnik |
3,9 g |
Właściwości i zastosowanie
Kasza zawiera nieznaczne ilości witamin i minerałów. Jest bardzo bogata w skrobię, Należy do produktów zawierających gluten. Ze względu na fakt, że kasza manna jest produktem pszenicznym jest dość kaloryczną kaszą.
Kasza manna zwiera niewielkie ilości witamin B1, B2, B6, PP, kwas foliowy, a także magnezu, żelaza i potasu. Tym co wyróżnia kaszę manną i znacząco wpływa na jej walory jest duża zawartość jodu.
Kasza manna jest produktem lekkostrawnym, dlatego często wykorzystywana jest w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwym układem pokarmowym. Jest łatwo przyswajalna przez organizm oraz pozostawia uczucie sytości. Zaleca się spożywanie produktu przez osoby:
- Dzieci;
- Z niedoczynnością tarczycy;
- Mające kłopoty z trawieniem;
- Z chorobą wrzodową;
- Po przebytych operacjach;
- Z chorobami żołądka;
- Z chorobami jelit.
Kasza manna jest zalecana jako urozmaicenie diety kobiet w ciąży oraz planujących ciążę. Jedna porcja kasza manna zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na żelazo, dlatego świetnie nadaje się do podawania osobom z anemią i niedoborem tego pierwiastka. Ze względu na obecność potasu zaleca się ją chorym na nadciśnienie tętnicze i inne choroby układu krążenia.
Kasza manna najczęściej jest spożywana ugotowana z dodatkiem soku, owoców, orzechów, czekolady, rodzynek, bakali, syropów, miodu, kakao a także kardamonu oraz imbiru czy cynamonu. Jest podstawowym składnikiem zup mlecznych, kleików, grysików, legumin, kisielów mlecznych czy musów.
Kasza manna jest często wykorzystywana jako składnik wiążący wypieków ciast. Nadaje się także do urozmaicenia zup (głównie krupników), kotletów czy pasztetów.
Składniki: kasza manna
Kraj pochodzenia: Polska
Produkt może zawierać : gluten, orzechy, sezam, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.