Wyświetlanie wszystkich wyników: 5

Zielone herbaty

Zielona herbata przebyła długą i fascynująca drogę, zanim znalazła się na europejskich stołach. Jej dobroczynny wpływ na nastrój oraz samopoczucie jako pierwsi odkryli Chińczycy. Dziś napar ze słabo sfermentowanych listków piją ludzie na całym świecie. Doceniają nie tylko walory smakowe, ale również wspaniałe prozdrowotne właściwości zielonej herbaty. Zielona herbata powstaje z listków poddanych minimalnemu procesowi utlenienia. Dzięki temu zawiera o wiele więcej składników mineralnych niż choćby herbata czarna.

Przyrządzony z niej napar ma również znacznie bardziej delikatny smak i aromat oraz subtelną barwę. Istnieją różne herbaty zielone. Ich gatunki i rodzaje wyróżnia się na podstawie kraju pochodzenia, warunków uprawy czy pory zbiorów. Uwagę zwraca się również na wygląd liści, a także kolor i smak przyrządzonego z nich naparu. Choć zielona herbata po raz pierwszy zaczęła być parzona w Chinach, szybko rozprzestrzeniła się na inne rejony świata. Już od wielu lat z wielkim powodzeniem uprawia się ją również w Japonii, Indiach, Indonezji, Wietnamie na Sri Lance czy w Kenii.

Właściwości zielonej herbaty

Nie bez powodu Japończycy cieszą się największą długowiecznością na świecie. Oprócz zdrowej diety z pewnością pomaga im picie nawet do 8 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Wspaniałe właściwości tego napoju potwierdzają sami naukowcy. Podczas procesu parzenia drobne listki uwalniają mnóstwo cennych mikroelementów i substancji, w tym trzy najważniejsze: teinę, kofeinę i polifenole. To właśnie te związki odpowiadają za prozdrowotne działanie tego napoju. Na co pomaga zielona herbata?

Systematyczne picie przyrządzonego z niej naparu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia, uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, zapobiega wystąpieniu miażdżycy oraz obniża poziom złego cholesterolu LDL. Niektóre badania naukowe pokazują również pozytywny wpływ zielonej herbaty na profilaktykę chorób nowotworowych, zwłaszcza raka piersi, żołądka, trzustki, okrężnicy, odbytnicy czy przełyku. Zielona herbata wspomaga też odchudzanie i walkę z obrzękami oraz cellulitem. Przyspiesza przemianę materii i proces spalania tłuszczu oraz oczyszcza organizm z toksyn, które w nadmiarze przyczyniają się do tworzenia się skórki pomarańczowej. Zielona herbata polecana jest także osobom zagrożonym cukrzycą, ponieważ pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Napar z zielonej herbaty wspomaga również procesy trawienne i łagodzi wszelkie stany zapalne – z tego powodu polecany jest osobom zmagającym się z trądzikiem i innymi problemami skórnymi. Odpowiednio parzona zielona herbata świetnie działa również na umysł i system nerwowy: ułatwia koncentrację i wspomaga zapamiętywanie.

Zielona herbata – parzenie

Do przygotowania naparu najlepsza jest woda miękka, uboga w wapń i niechlorowana. Niestety, w naszych kranach płynie woda twarda, o dużej zawartości chloru. Jeżeli nie ma możliwości przefiltrowania jej, należy korzystać z mineralnej, niegazowanej, o niewielkiej zawartości wapnia.

Napar sporządza się następująco: łyżeczkę suszu zalewa się szklanką wody o temp. 80 st. C. Zielonej herbaty nie zalewa się wrzątkiem! Powinna to być za każdym razem woda świeża, raz gotowana. Herbatę należy parzyć nie dłużej niż 3-4 minuty. Zbyt mocna ma posmak szpinaku lub alg. Wystarczy ją wtedy rozcieńczyć wodą, a zyska na smaku.

 

Czy zieloną herbatę można parzyć wielokrotnie?

Pierwsze parzenie powinno się wylać, gdyż obmywa ono liście z zanieczyszczeń. Jednak bez obaw, liście zielonej herbaty można zaparzać kilkakrotnie. Robią tak najwięksi smakosze, czyli Chińczycy i Japończycy. Ponownie parzona herbata jest równie bogata, a nawet bogatsza w składniki mineralne niż ta z pierwszego naparu. Chodzi tu zwłaszcza o rzadko występujący w pożywieniu mangan i fluor. Warto jednak pamiętać, że wilgotnych liści zielonej herbaty nie można przechowywać dłużej niż 12 godzin, ponieważ później rozwijają się na nich grzyby. Warto wiedzieć, że im lepsza jakość liści herbaty, tym lepszy smak naparu i tym więcej parzeń można wykonać.

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping