Wyświetlanie jednego wyniku

Herbaty białe

Biała herbata pochodzi z Chin i tam stanowi synonim bogactwa. Pijana tylko przez osoby z wyższych klas, stała się jedną z najciekawszych i najbardziej poszukiwanych herbat. Rodzaje herbaty jak biała, czerwona czy czarna nie oznaczają bowiem różnego rodzaju krzewu herbacianego, ale odmienny sposób zbierania, suszenia i przetwarzania. Czym charakteryzuje się biała herbata?

Białe herbaty wyróżnia wyjątkowa barwa naparu, niespotykany smak i ciekawe właściwości. Jest wyjątkowa również ze względu na proces produkcji, który wymaga pracy i zaangażowania. Jest najmniej przetworzoną herbatą, czyli powinniśmy pić ją częściej niż zieloną lub czarną. Biała herbata zawiera najwięcej składników odżywczych, a przy tym smakuje delikatnie słodko. Posiada ponadto podobną ilość kofeiny, co inne rodzaje naparów.

Ma interesujący srebrzysto-biały kolor, który powstał dzięki wyjątkowemu procesowi produkcji. Aby uzyskać białą herbatę, należy włożyć w to wiele pracy i zaangażowania. Nie można skupić się wyłącznie na zbieractwie i przetwórstwie, jak ma to miejsce w przypadku innych odmian. Biała herbata wymaga, by krzewy herbaciane były chronione przed działaniem promieni słonecznych. Dzięki temu nie dochodzi do wytworzenia się chlorofilu, który nadałby listkom charakterystyczny zielony kolor. W ten sposób następuje szybsze więdnięcia listków, które wysuszone posiadają piękny biały kolor.

Właściwości białej herbaty:

Herbata biała ma wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, urodę i samopoczucie, dlatego regularne picie tego rodzaju herbaty może przynieść mnóstwo pozytywnych skutków. Może się wydawać, że to tylko herbata i niemożliwe jest, żeby jej działanie było aż tak cudowne, jednak często spożywane napary naprawdę mają duży wpływ na poprawę ogólnej kondycji organizmu. Składniki, jakie zawiera dobrej jakości produkt, sprawiają, że biała herbata:

  • wspomaga odporność;
  • łagodzi stres;
  • relaksuje umysł i ciało;
  • działa pobudzająco i orzeźwiająco;
  • wspomaga koncentrację;
  • chroni przed rakiem;
  • chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem się skóry;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • obniża poziom cholesterolu we krwi;
  • chroni serce i układ krwionośny przed chorobami;
  • wzmacnia kości;
  • wspomaga leczenie zapalenia stawów;
  • działa antybakteryjnie;
  • wzmacnia zęby i dziąsła.

Biała herbata – parzenie

Biała herbata ma bardzo jasny kolor, a przez wzgląd na swój skład jest też delikatna i łagodna w smaku. Nie przypomina czarnej herbaty, daleko jej także do zielonej. Producenci białej herbaty zalecają dawać jedną łyżeczkę suszu na filiżankę. Ważne, aby herbatę zalewać wodą w temperaturze około 80 stopni Celsjusza.

Biała herbatę parzy się od 2 do 5 minut, a te same listki można zaparzać kilka razy (nawet 3 razy, przy czym należy pamiętać, że każdy kolejny napar będzie słabszy w smaku). Białą herbatę można pić od dwóch do czterech razy na dobę. Nie powoduje skutków ubocznych, jednak należy pamiętać, aby uzupełniać także wodę, a nie pić herbatę zamiast wody. Pamiętajcie też o tym, że zbyt duża ilość polifenoli dostarczonych naszemu organizmowi może zaburzać wchłanianie żelaza czy witaminy B1.

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping