Wyświetlanie wszystkich wyników: 4

Herbaty czarne

Herbaty czarne to najpopularniejszy rodzaj herbaty, który możemy spotkać w naszych domach. Wielu osobom kojarzy się ze smakiem dzieciństwa, kiedy mama lub babcia podawały ją podczas posiłków. Szczególnie śniadań i kolacji, z dodatkiem miodu, cytryny lub samą. Zanim znajdzie się w naszych filiżankach, przechodzi przez proces produkcji składający się z czterech etapów: więdnięcia, skręcania, utleniania i suszenia. W wyniku tych działań napar z liści czarnej herbaty charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami. Dzięki dużej zawartości flawonoidów hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych, co pomaga w trawieniu ciężkich posiłków, a także sprzyja utrzymaniu formy. Warto również wiedzieć, że zaparzone liście czarnej herbaty mają działanie prozdrowotne nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz naszego ciała. Okład z nich łagodzi oparzenia słoneczne, objawy trądziku, oraz zmniejsza opuchliznę wokół oczu.

Jak powstaje czarna herbata?

Praktycznie każdego dnia sięgamy po czarną herbatę, która jest też doskonałym pretekstem do spotkań z bliskimi czy przyjaciółmi. Nie zmienia to jednak faktu, że wiedza o jej powstawaniu dla większości z nas jest obca. Czarna herbata pochodzi z oddalonych od nas o tysiące kilometrów krajów. Jej wytworzenie wiąże się nie tylko z dużym nakładem pracy ale też wiedzą, w jaki sposób należy obchodzić się z zebranym materiałem.

Liście z drzewa herbacianego (czasem też kwiaty, ogonki liściowe i drobne gałązki) obecnie zbiera się mechanicznie. Czas zbioru zależy od klimatu, w jakim uprawiana jest herbata. W przypadku produkcji herbaty czarnej wyróżniamy cztery główne etapy: więdnięcieskręcanie,  fermentację i suszenie liści. Pierwszy z nich przeprowadza się w warunkach naturalnych i trwa nawet 20 godzin, natomiast, gdy wykonuje się go mechanicznie nie przekracza 3 godzin. Więdnięcie przygotowuje liście do procesu zwijania, zmiękcza i zwiększa przepuszczalność liścia dla soków, które pozyskuje się w dalszych etapach. Potem liście zostają przesiane celem wyrównania jakości surowca. Fermentacja rozpoczyna się już w fazie skręcania. Jej celem jest zapoczątkowanie reakcji chemicznych przyczyniających się do zmiany właściwości herbaty. Gdy proces ten zostanie zakończony konieczne jest natychmiastowe wysuszenie herbaty, by zatrzymać przebiegające procesy w odpowiednim momencie.

 

Czarna herbata, a inne herbaty

Herbata czarna często porównuje się do zielonej herbaty, gdyż pochodzi z tej samej rośliny. Różnią się jednak poszczególne etapy ich produkcji, procesy jakim poddawane są liście w celu otrzymania suszu. W przypadku czarnej herbaty zerwane liście są przez co najmniej kilka godzin suszone, aby zredukować ilość znajdującej się w nich wody, a potem zwijane w celu rozdrobnienia. Wtedy to rozpoczynają się reakcje chemiczne katalizowane przez obecne w liściach enzymy, a mają one miejsce w kolejnej fazie zwanej „fermentacją”. Podczas produkcji zielonej herbaty liście także poddaje się obróbce termicznej celem zredukowania ich wilgotności. Jednak całkowicie pomijana jest faza fermentacji, dlatego też enzymy nie są uaktywniane. W efekcie herbata czarna i zielona co prawda zawierają zbliżone ilości „flawonoli”, ale związki te różnią się między sobą strukturą chemiczną.

 

Właściwości czarnej herbaty

Napój, którym większość z nas raczy się każdego dnia posiada duże stężenie flawonoidów – związków opóźniających procesy starzenia. Są one w stanie wychwycić wolne rodniki tlenowe i zneutralizować ich działanie. Rodniki w organizmie człowieka powstają jako produkt uboczny przemiany materii. To one są odpowiedzialne za wiele procesów, jakie zachodzą w organizmie. Uszkadzają komórki, przyczyniają się do rozwoju chorób czy przyspieszają proces starzenia się. Wolne rodniki robią najwięcej złego w przypadku nieodpowiednio funkcjonującego układu immunologicznego. Najcenniejszymi flawonoidami pochodzącymi z czarnej herbaty są katechiny, gdyż są najłatwiej przyswajalne i pomagają w neutralizacji rodnika hydroksylowego. Przypuszcza się, że wspomniane już katechiny chronią organizm przed rozwojem miażdżycy i zawałem serca. W skuteczny sposób obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie. Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Mówi się także, choć nie zostało to jeszcze potwierdzone naukowo, że systematyczne picie herbaty pomaga zapobiegać rozwojowi choroby nowotworowej. Wzmacnia działanie leków przyjmowanych podczas leczenia już rozwiniętej. Ten drogocenny napój hamuje również rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych.

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping