Erytrol

22,87 

Erytrol jest niskokalorycznym cukrem, także dla diabetyków/cukrzyków, prawie bez kalorii (0,2 – 0,4 kcal/g podczas gdy ta sama ilość zwykłego cukru to ponad 10 razy więcej kalorii). Erytrol ma delikatny słodki smak, około 60-70% słodyczy w porównaniu do cukru buraczanego. Erytrol to doskonały, naturalny zamiennik cukru pochodzenia roślinnego.

Pozostało tylko: 3

ERYTROL

W ecotrendy.pl dbamy o to, by każdy produkt był naturalny i wyjątkowo smaczny. Nasza oferta obejmuje produkty różnego rodzaju, które warto spożywać w codziennej diecie. Jednym z nich jest erytrol, występujący również pod dwiema innymi nazwami – erytryt i erytrytol. To naturalnie występujący w przyrodzie sacharyd (niskokaloryczny cukier). Występuje w warzywach, owocach (np. winogronach, gruszkach), grzybach, wodorostach i winie. Wygląda jak zwykły cukier z torebki. Jest krystaliczny, biały, bezwonny. Poza tym to doskonały, naturalny zamiennik cukru pochodzenia roślinnego.

 

Właściwości

Erytrol jest niskokalorycznym cukrem, także dla diabetyków/cukrzyków, prawie bez kalorii (0,2 – 0,4 kcal/g podczas gdy ta sama ilość zwykłego cukru to ponad 10 razy więcej kalorii). Ma delikatny słodki smak, około 60-70% słodyczy w porównaniu do cukru buraczanego. Smakuje prawie jak zwykły cukier, a jednak nie uzależnienia jak cukier. Erytrol nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach tak, jak to dzieje się w przypadku innych słodzików i substancji słodzących. Nie stanowi też pożywki dla bakterii nazębnych.

 

Erytrol, a nasze zdrowie

Mogą go używać osoby chore na cukrzycę. W przypadku erytrolu indeks glikemiczny wynosi zero. Nie wywołuje efektu wzrostu poziomu glukozy i insuliny we krwi. Nie jest metabolizowany przez ludzki organizm, co w praktyce oznacza, że zostaje wchłonięty do krwiobiegu, a następnie wydalony z moczem w niezmienionej postaci. Dzieje się tak dlatego, że nie posiadamy enzymów, które byłyby zdolne do strawienia tego związku. Erytrol ma działanie antyoksydacyjne: wspomaga spowalnianie niszczycielskiego działania wolnych rodników, co może tym samym opóźniać procesy starzenia oraz wzmacniać nasz system odpornościowy. Ma bardzo małe molekuły, w związku z czym jest łagodniejszy dla żołądka: nie powoduje tak szybko biegunki jak popularny ksylitol. Nie fermentuje w jelitach.

 

Zastosowanie

Erytrol jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw, oraz słodzenia napojów takich jak kawa i herbata. Erytrol często stosowany jest jako składnik masy tabletkowej w produkcji leków. Zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia erytrol może być stosowany jako dodatek m.in. do: lodów, dżemów, galaretek, marmolad, owoców kandyzowanych, różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, gum do żucia, musztard, sosów, suplementów diety. Nie poleca się stosować erytrolu do wypieku ciast drożdżowych, gdyż spowalnia proces wyrośnięcia ciasta.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping