Wyświetlanie 1–12 z 21 wyników

Bakalie – suszone owoce 

 

Bakalie, czyli suszone owoce od wieków są w Polsce symbolem dobrobytu. Wiedza o nich przybyła do Polski z terenów dzisiejszej Azji Mniejszej oraz Turcji. Stały się smakołykiem, a także składnikiem wykwintnych dań podawanych na rozmaite święta. Gościły na stołach królów i arystokracji, zajmowały ważne miejsce w szlacheckich spiżarniach. Ich nazwa pochodzi od tureckiego słowa „bakkal”, które oznacza kupca. Dlaczego właśnie tak? Ponieważ przez wieki kojarzono je z luksusowym towarem importowanym z Bliskiego wschodu.

 

Bakalie były dla Polaków ciekawych, egzotycznym delikatesem. Ich smak fascynował i dlatego można o nich przeczytać w wielu znanych polskich książkach np. w trylogii Sienkiewicza. Jednak z dzisiejszego punktu widzenia bardziej interesujące od peanów na temat bakalii, są ich właściwości zdrowotne i możliwość wykorzystania ich w kuchni. Poniżej znajdziesz kilka informacji o tym, dlaczego warto jeść bakalie oraz jak wybrać bakalie najlepszej jakości.

 

Bakalie – właściwości odżywcze

 

Bakalie zawierają w sobie moc witamin i składników odżywczych, więc jeżeli jesteś łasuchem i lubisz słodkie przekąski, warto zastąpić inne słodycze właśnie nimi. Przyjrzyjmy się różnym bakaliom i podsumujmy, jakie cenne substancje możemy znaleźć w poszczególnych suszonych owocach i orzechach: 

  • Rodzynki w ostatnich latach odchodzą w cień innych bakalii (całkowicie niesłusznie!) to suszone owoce winogron. Ponieważ przez lata były jednymi z najbardziej dostępnych bakalii, dzisiaj wiele osób ich nie docenia. Zapomina się o tym, że jest to bogate źródło antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia się i dzięki temu wpływają korzystnie na cerę. Co więcej antyoksydanty chronią DNA przed uszkodzeniami, którym sprzyjają wolne rodniki. Oprócz tego zawarte w nich składniki obniżają poziom cholesterolu we krwi i wspomagają pracę serca.
  • Suszone morele to najlepsze bakalie, jeżeli zależy Ci na wysokiej zawartości witamin. Wystarczy, że zjesz garść suszonych moreli dziennie, żeby dostarczyć swojemu ciału 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Ich jedzenie jest więc korzystne, ponieważ wspiera właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego, oczu oraz paznokci, skóry i zębów.
  • Daktyle to owoce daktylowca. Są bardzo słodkie, dlatego często bywają wykorzystywane jako podstawa „odchudzonych deserów”. Bez trudu wyczarujesz z nich krem czekoladowy, dosłodzisz nimi owsiankę i ciasto. W przeciwieństwie jednak do prostego cukru, daktyle są bogate w przeciwutleniacze, potas oraz stanowią pyszne źródło błonnika!
  • Figi suszone to bogate źródło błonnika, dzięki czemu wspomagają pracę jelit. Zawierają także witaminę A, C, E i K witaminy z grupy B. Oprócz tego znajdują się w nich wapń, potas, magnez, fosfor, mangan, miedź i żelazo. Figi przeciwdziałają nadciśnieniu, osteoporozie, anemii. Warto też wspomnieć, że są sycące i na długo zmniejszają uczucie głodu. Warto zawsze mieć je przy sobie w pracy, szkole czy podczas spaceru i wycieczki.
  • Suszone śliwki to prawdziwa kopalnie błonnika błonnika oraz sorbitolu. Te dwie substancje w komplecie tworzą mieszankę oczyszczającą układ trawienny. Dlatego suszone śliwki wskazane podczas zaparć. Zawarte w nich polifenole wykazują także silne działanie przeciwzapalne. Śliwki wspierają pracę serca. Ich jedzenie jest także wskazane w profilaktyce cukrzycy.
  • Migdały zawierają w sobie mnóstwo tłuszczów nienasyconych, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na wygląd skóry, a także na funkcjonowanie układu krążenia. Są także skarbnicą witaminy E, dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób serca i mają działanie antyoksydacyjne.
  • Orzechy włoskie są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki czemu wspomagają pracę układu krążenia oraz wykazuję działanie przeciwzapalne. Ich spożywanie działa korzystnie na poziom cholesterolu we krwi. Zawierają również witaminy (A, C, K, E oraz witaminy z grupy B), a także cenne minerały: cynk, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo i wapń.

 

Zastosowanie bakalii w kuchni 

 

Bakalie to doskonała przekąska, jeśli między posiłkami dopadnie Cię głód. Jednak nie musisz ograniczać się tylko do tego. Są także idealnym dodatkiem do mięs i serów. Możesz je wykorzystać podczas przyjęć i spotkań z przyjaciółmi. Możesz także używać ich jako składnika deserów czy ciast, a także podczas przygotowywania tradycyjnych dań, takich jak kapusta z grzybami. Bakalie są zdrowe i przepyszne, więc sięgaj po nie, kiedy tylko najdzie Cię ochota!

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping