Witamina B12

Dlaczego witamina B12 jest tak ważna dla organizmu?

Bez odpowiedniej dawki witamin i minerałów, organizm człowieka nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Wielu z nich organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego też muszą być one codziennie dostarczane w odpowiedniej porcji wraz z dietą bądź suplementami. Dla własnego zdrowia warto wiedzieć, jakie produkty stanowią najbardziej wartościowe źródło łatwo przyswajalnych witamin i minerałów. Witamina B12 – dowiedz się gdzie ją znajdziesz.

Jakie właściwości ma witamina B12?

Witamina B12 należy do grupy witamin, które bez większych problemów ulegają rozpuszczeniu w wodzie. Ze względu na znaczną ilość kobaltu, bardzo często nazywana jest także kobalaminą. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na te witaminę nie jest specjalnie wysokie, bowiem wynosi średnio zaledwie 2 mg (choć w zależności od etapu życia dawka ta może być nieco mniejsza bądź odrobinę większa). Dlatego dostarczanie każdego dnia odpowiedniej jej porcji ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobór może przynieść poważne konsekwencje zdrowotne.

Witamina B12 niezbędna jest przede wszystkim przy krwiotwórczych procesach zachodzących w organizmie (to między innymi przy jej udziale powstają czerwone krwinki). Dodatkowo to jeden z niezbędnych elementów zapewniających prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kobalamina ma swoją nieocenioną rolę także przy:

  • przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów,
  • syntezie białek,
  • przemianach puryn oraz pirymidyn,
  • zasadach budujących DNA,
  • procesach związanych z przemianą kwasu foliowego do aktywnych biologicznie postaci.

W wielu przypadkach występują trudności w wchłanianiu witaminy, co uzależnione jest przede wszystkim od prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Witamina B12, aby została przyswojona w organizmie musi się połączyć z wewnętrznym czynnikiem IF (często nazywanym także czynnikiem Castle’a, pełniącym przede wszystkim funkcję transportową), produkowanym przez żołądek.

W jakich produktach szukać witaminy B12?

Dobrze przyswajalna witamina B12 znajduje się w wielu produktach spożywczych. Najwięcej jej znaleźć można w:

  • makreli – to najbardziej wartościowe źródło witaminy B12 znacząco przekraczające dzienne zapotrzebowanie,
  • szwajcarskim serze (który dodatkowo zawiera mnóstwo wapnia i witaminy D),
  • serze feta (w jednej szklance znajduje się 40% dziennego zapotrzebowania),
  • pasztecie z gęsiej wątróbki,
  • wysokiej jakości wędzonych wędlinach,
  • sardynkach,
  • małżach,
  • mozzarelli,
  • jajkach,
  • łososiu,
  • wątrobie indyka,
  • serze gjetost (jest to ser wywodzący się z Norwegii, wyprodukowany na bazie koziego mleka),
  • ostrygach,
  • mięsie wołowym,
  • kawiorze,
  • kurczaku,
  • parmezanie,
  • tuńczyku.

Witamina B12 jest niezbędna dla organizmu każdego człowieka. Najlepszym źródłem witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego, nic więc dziwnego w tym, że nawet 70% osób będących na wegańskiej diecie zmaga się z jej niedoborem. Witamina B12 naturalnie nie występuje w produktach roślinnych, jednak może się w nich znaleźć poprzez zanieczyszczenie bądź działanie bakterii. Niestety bardzo często zdarza się, że taka witamina jest bardzo słabo przyswajalna przez organizm. W takim przypadku nie pozostaje nic innego, jak zadbać o dobrą suplementację witaminą. Rola witaminy B12 w organizmie jest nie do przecenienia, dlatego należy dbać o utrzymanie jej właściwego poziomu.

Jakie są konsekwencje długotrwałego niedoboru witaminy B12 w organizmie?

Witamina B12 jest niezbędna dla zachowania zdrowia dla każdego człowieka. Dlatego też należy dbać o dostarczanie odpowiedniej dawki organizmowi każdego dnia. To bardzo istotne, bowiem niedobór witaminy B12 może mieć naprawdę poważne konsekwencje. Choć zbyt niski jej poziom jest szkodliwy, to jednak warto także pamiętać o tym, że i nadmiar może być często równie groźny co niedobór. Na szczęście objawy zbyt małej ilości witaminy B12 są bardzo charakterystyczne, zatem taki deficyt ujawnia się bardzo szybko. Pierwszymi poważnymi zmianami, sugerującymi nieodpowiedni poziom kobalaminy są następujące objawy:

  • anemia, którą wykazać mogą jedynie badania krwi (wystarczy tu już podstawowa morfologia),
  • apatia i ciągłe zmęczenie,
  • problemy z równowagą,
  • problemy z pamięcią,
  • częste stany wynikające z zaburzenia świadomości,
  • gorsza sprawność umysłowa,
  • problemy z drętwiejącymi kończynami,
  • widoczne objawy psychiatryczne oraz neurologiczne
  • uczucie niepokoju powodujące bardzo silny dyskomfort,
  • w niektórych skrajnych przypadkach w efekcie braku witaminy B12 może wystąpić także depresja.

Również nadmiar witaminy B12 nie jest wskazany. Na szczęście zbyt duża jej ilość  w ludzkim organizmie jest wydalana wraz z moczem. W związku z tym, większość specjalistów twierdzi, że choć witamina jest bez wątpienia bardzo ważna dla organizmu, a jej przedawkowanie nie grozi poważnymi konsekwencjami, należy zachować zdrowy rozsądek. Naukowcy są ciągle zafascynowani witaminą B12, prowadząc liczne badania z jej udziałem. W czasie ich trwania nie zostały wykazane jakiekolwiek uboczne skutki zbyt wysokiego stężenia witaminy B12 w organizmie.

Witamina B12 a Alzheimer

Codzienna, odpowiednia dawka witaminy B12 pozwala na utrzymanie układu nerwowego w prawidłowym funkcjonowaniu. Jak wiadomo, choroba Alzheimera atakuje układ nerwowy chorego, przez co tworzą się w nim, mniej lub bardziej poważne zmiany w strefie psychicznej oraz neurologicznej. Nic więc dziwnego w tym, że nawet znając tylko tę jedną zasadę, szereg naukowców zastanawia się na powiązaniami nie dostarczenia organizmowi odpowiedniej dawki witaminy B12. Naukowcy bardzo interesują się tym, jaki wpływ ma witamina B12 za zachorowanie oraz sam rozwój choroby. Jak pokazały badania, deficyt witaminy B12 ma duży wpływ na ryzyko zachorowania na jakikolwiek z nowotworów.

Sprawdź także nasze inne artykuły na Blogu.

Shopping cart0
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping