Ostropest plamisty ziarno – wartości odżywcze
w 100 g |
|
Energia |
1550 kJ/380 (kJ/kcal) |
Tłuszcze |
24 g |
kwasy nasycone |
4,6 g |
Węglowodany |
1 g |
w tym cukry |
1 g |
Błonnik |
43 g |
Białko |
16 g |
Sól |
0,02 g |
Ostropest plamisty – właściwości i zastosowanie
Ostropest plamisty bogaty jest głównie w sylimarynę, która stanowi kompleks kilku substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Dodatkowo znaleźć w nim można również: olejki eteryczny i gorycze, olej bogaty w kwas linowy, oleinowy i palmitynowy, sterole roślinne oraz witaminę E. Sylimaryna zawarta w ostropeście plamistym ma korzystny wpływu na wątrobę i układ trawienny. Wspiera pracę komórek układu immunologicznego, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym spowalnia rozwój komórek rakowych. Ostropest plamisty znalazł również zastosowanie w leczeniu takich schorzeń jak zapalenie i marskość wątroby oraz jako ochrona na komórki błony śluzowej żołądka. Stosowany jest jako środek poprawiający łaknienie i trawienie ciężkostrawnych posiłków, rozkurczowy, ale także przeciwwolnorodnikowy i wspomagający w terapii onkologicznej.
Ostropest plamisty w każdej postaci zachowuje swoje wartości odżywcze i stanowi wartościowy składnik zbilansowanej oraz urozmaiconej diety. Zmielone i odtłuszczone owoce ostropestu plamistego, stanowią wartościowy dodatek do musli, owsianki i kasz. Są dobrą posypką do sałatek, a także wzbogacają smak i wartość odżywczą sałatek, pieczywa, zup i sosów.
Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz silimaryny o wysokim potencjale antyoksydacyjnym ostropest znalazł zastosowanie w kosmetyce. Zmielone nasiona wystarczy połączyć z olejkiem migdałowym bądź oliwą z oliwek i gotową papkę nałożyć na twarz, a następnie spłukać po około pół godziny. Taka maseczka zadziała bardzo regeneracyjnie szczególnie po intensywnym opalaniu, nawilży, odżywi skórę oraz załagodzi podrażnienia. Dlatego warto wykonywać tego typu zabieg w przypadku wysuszonej, podrażnionej i skłonnej do zmarszczek skóry.
Sposób użycia
Ostropest powinien być stosowany w trakcie posiłku lub bezpośrednio po nim i popity dużą ilością wody. Zalecana dawka to 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Można je spożywać również w postaci naparu. Jedną czubatą łyżeczkę zmielonych owoców ostropestu (ok. 5 g) zalać 1 szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić na 5-10 minut. Wymieszany napar wypić po przestudzeniu, przed posiłkiem. Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania, występuje w przypadku spożycia porcji naparu dziennie.
Składniki: ziarno ostropestu plamistego .
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, migdały, sezam, produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.