ŁUSKA BABKI JAJOWATEJ 500 g Babka jajowata łupina

25,87 

Łuska babki jajowatej 500 g zawiera bardzo dużo naturalnego błonnika niezbędnego w codziennej diecie. Podstawowym jej składnikiem są substancje śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją co daje nam uczucie sytości. Od wielu pokoleń nasiona wspomagają procesy trawienne oraz pobudzają pracę przewodu pokarmowego, również łagodzi wzdęcia. Podczas spożywania łuski babki jajowatej zaleca się przyjmowanie dużej ilości płynów.

Na stanie

Łuska babki jajowatej 500 g babka jajowata łuska

Łuska babki jajowatej 500 g zawiera bardzo dużo naturalnego błonnika niezbędnego w codziennej diecie. Podstawowym jej składnikiem są substancje śluzowe, które w kontakcie z wodą pęcznieją co daje nam uczucie sytości. Od wielu pokoleń nasiona wspomagają procesy trawienne oraz pobudzają pracę przewodu pokarmowego, również łagodzi wzdęcia. Podczas spożywania łuski babki jajowatej zaleca się przyjmowanie dużej ilości płynów.

Babka jajowata to roślina, która ceniona jest głównie za wysoką zawartość błonnika i wytwarzany śluz. Wspomaga procesy trawienne, łagodzi wzdęcia, działa pomocniczo przy biegunkach, a także działa osłonowo na przewód pokarmowy oraz ułatwia wypróżnianie.

Łupina babki jajowatej – właściwości

Nasiona i łuski babki jajowatej są wykorzystuje się w ziołolecznictwie, a także stanowią składnik leków, zawiesin, kremów i innych kosmetyków pielęgnacyjnych. Łupiny wykorzystuje się w całości, w formie sproszkowanej lub w postaci śluzu.

Nasiona i łupiny babki jajowatej zawierają mnóstwo substancji czynnych, do których należą:

  • cukry,
  • olejki,
  • śluzy,
  • fitosterole,
  • aukubina,
  • alkaloidy monoterpenowe i triterpenowe,

Łuski babki jajowatej mogą wspomagać diety odchudzające.

Babkę jajowatą poleca się również osobom cierpiącym na hemoroidy.

Babka jajowata źródłem błonnika, który ma następujące właściwości:

  • spowalnia wchłanianie węglowodanów,
  • zapobiega wahaniom cukru we krwi (dieta bogata w błonnik jest polecana diabetykom),
  • oczyszcza organizm,
  • przyspiesza wydalanie z organizmu toksyn i niestrawionych resztek pokarmowych,
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów,
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i niedokrwienia mięśnia sercowego,
  • wspomaga działanie układu trawiennego,
  • zapobiega chorobom jelit (w tym także nowotworom jelit),
  • pomaga kontrolować łaknienie (pęcznieje, zwiększając uczucie sytości).

Zastosowanie:

Nadaje się jako dodatek do zup, sosów oraz dressingów.

Ze względu na swoja bezwonność idealnie pasuje jako dodatek do deserów oraz koktajli.

Łupiny są również stosuje się do zagęszczanie zup oraz sosów.

Informacja o alergenach:

W zakładzie produkcyjnym pakowane są również – sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, zawierające gluten, orzechy arachidowe, różne orzechy

Przechowywanie:

Produkt należy przechowywać w suchym, ciemnym i niedostępnym dla dzieci miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Zobacz także inne nasze produkty z kategorii: Suplementy diety 

Shopping cart
Brak produktów w koszyku!
Continue shopping